Miért értékes élelmiszer a télen kedvelt sütőtök?

Miért értékes élelmiszer a télen kedvelt sütőtök?
© Fotó: balintgazda.hu
Debrecen – A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is.

Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak.

A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges. 100 gramm tökmag 500 kalóriát és több, mint 45 gramm zsírt tartalmaz. 20 gramm tökmag olajtartalma egy evőkanálnyi olajnak felel meg. A tökmagolaj telítetlen zsírsav aránya igen magas, így ez az értékes növényi olaj megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felvételét.

A tökmagban lévő fitoszterol hormonális folyamatokon keresztül jó hatással van a prosztatára. A szterolok különböző anyagcsere-folyamatokat normalizálnak. A tokoferoloknak és a szelénnek antioxidáns és gyulladásgátló hatása van. A tökben lévő glutaminsav egyes kutatások szerint a jóindulatú, enyhe mértékű prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiaknál lassítja a megnagyobbodás folyamatát.

HBN








hirdetés