Miért csak Szerencsen mérnek?

Megyénkben egyelőre csak egyetlen gyógyszertárban mérhetjük meg vércukorszintünket.

Több ezer ember mérte meg saját vércukorszintjét november közepétől az ország ötven patikájában. Számos emberről kiderült, hogy az egészségesnél jóval magasabb a vércukorszintje, azaz cukorbeteg.

A programot az “Egy csepp figyelem!” Alapítvány indította november 14-én a gyógyszerészekkel közösen, hogy az emberek minél hamarabb felismerjék a betegséget. A megyénkben élők azonban hiába szeretnék megméretni vércukorszintjüket valamelyik patikában, egyedül Szerencsen tehetik ezt meg. Egyik olvasónk azt kérdezi, mi ennek az oka.  

Tanfolyam kell 

Választ dr. Tantó Miklóstól, a megyei gyógyszerészkamara elnökétől kaptunk. Mint mondta, valóban igaz, hogy a megyében működő közel 150 gyógyszertár közül csak Szerencsen van olyan, ahol vércukorszintet mérnek Ennek az az oka, hogy a kísérleti jelleggel indított program keretében csak egy szerencsi gyógyszerész végezte el azt a tanfolyamot, ami a méréshez szükséges.

Mivel nagy igény mutatkozott ezen szolgáltatásra, a kamarának az a célja, hogy minél több patikában megkezdődjön ez az egészségügyi program. A kollégáknak tanfolyamot szervez, melynek költségére különböző egészségügyi pályázatokon igyekeznek pénzt szerezni.

A kamara azt is vizsgálja, melyik intézmény felel meg azoknak a körülményeknek, melyek a méréshez szükségesek. Valószínű, hogy fél év múlva már egyre több gyógyszertárban tudhatjuk meg, magas-e a vércukorszintünk vagy akár a vérnyomásunk.

KHE