Miért „zaklatják” az utcazenészt a közterület-felügyelők?

Miért „zaklatják” az utcazenészt a közterület-felügyelők?
Debrecen – Hagyja már muzsikálni! Mi a baja vele? – kiáltotta egy férfi a közterület-felőgyelőnek, amikor az éppen kérdőre vonta a Piac utca-Hatvan utca sarkán tangóharmonikázó Eleket. Aki a közelben állt, hallhatta a vitájukat: a felőgyelő az engedélyét kérte, amit ő nem tudott felmutatni, és nem éppen szalonképes stílusban utasította vissza az ellenőrzést.

Pedig van engedélye az ottani harmonikázásra, ezt kérdésünkre a következő percben telefonon megerősítette Gábor Zsombor, a polgármesteri hivatal osztálvezetője. Ennek hallatán a felügyelő figyelmeztette Eleket, hogy a dokumentumot magánál kell tartania, majd távozott.

– Szabályosan zaklatnak, pedig tudják, hogy van engedélyem. Pénteken a ruhámnál fogva rángattak. Meg is büntettek – sorolta indulatosan az utcazenész, majd elrakta a hangszerét és hazaindult, hogy magához vegye a hivatali papírt.

A Napló pedig Tőzsér Gyulához, a debreceni közterület-felügyelet hatósági osztályvezetőjéhez fordult, megtudni, mi a konfliktus oka. Válasza szerint a férfinak tavaly év végén lejárt a szerződése a közterület-felügyelettel, amelyet egyébként ingyen kötnek, ha a polgármesteri hivatalatól érvényes engedélye van. A felügyelők minden ellenőrzéskor figyelmeztették, hogy annak meg kell lennie, de ő halogatta. Csak múlt pénteken – egy ismételt ellenőrzés után – ment be a felügyeletre, hogy elindítsa a folyamatot.

Szombaton viszont a Csapó utcán muzsikált, holott ezt nem teheti, mert számára jelenleg a Piac utca–Hatvan utca sarka van kijelölve. A helyi jogszabály szerint ezzel „tiltott közösségellenes magatartást” tanúsított, amiért feljelentették a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán – hallottuk Tőzsér Gyulától. Pénzbüntetést kaphat.

Két engedély kell

Az önkormányzat érvényes rendelete szerint egyébként nem kis kört kell leírni, amíg megszületik egy engedély utcai zenélésre: a részletes leírást a lap első oldalán közöltük. Tény, hogy közterületet szabályszerűen közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulás együttes megléte esetén lehet elfoglalni. A közterület-foglalások szabályszerűségét pedig a Debreceni Közterület-felügyelet ellenőrzi” – tudtuk meg Gábor Zsombortól, a debreceni polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályvezetőjétől.

Indián fiatalok

Hajdúszoboszlón az önkormányzati bizottság az üdülő övezetben három helyet jelölt ki utcazenélésre. Ezek közül kettőt minden évben indián zenét játszó és kézműves termékeket árusító fiatalok foglalnak el az önkormányzat engedélyével. Az árusítás miatt naponta négyzetméterenként 625 forint helyfoglalási díjat fizetnek – tudtuk meg a hivatal munkatársától. A harmadik helyre mások kapnak engedélyt, s arról mindannyiszor tájékoztatják a közterület-felügyeletet is. Van még egy táncos csoport, akik hetente egy alkalommal járnak Szoboszlóra, ők ingyen jutnak hozzá a lehetőséghez.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .