Miből mennyit? Tanácsok külföldre utazóknak!

Miből mennyit? Tanácsok külföldre utazóknak!
Kétségkívül nyakunkon a nyaralóidő, amikor számos honfitársunk indul a határátkelők irányába, hogy külföldön pihenjék ki az itthoni fáradtságot. Számos olyan vámszabály van azonban, amelyet érdemes észben tartanunk, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Legfontosabb, hogy külön kell választanunk, hogy az Európai Unión belül, vagy azon kívüli úti célt választunk, hiszen más vámszabályok vonatkoznak a két területre. Unión belül, a közösség szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között, így általánosságban az mondható el, hogy az országok közötti magáncélú árubehozatal vámmentes. Vannak azonban bizonyos áruk, mint például a vadászfegyverek, alkohol és dohánytermék, hallucinogén tartalmú gyógyszerek, amelyek Európai Unión belüli szállítása korlátozva van, illetve speciális engedélyekhez kötött. Ezekről utazás előtt érdemes bővebben informálódni.

Idehaza a legkedveltebb úti cél Horvátország, ahová személyenként ezer kuna értékben vihető be vámmentesen áru. Ez mindenféle árura vonatkozik, beleértve a magunkkal vitt élelmiszereket is. Kereskedelmi mennyiséget azonban semmiből sem lehet vámmentesen Horvátországba bevinni. Élelmiszerekből és italokból hazánkból érkező turisták személyenként 10 kilogramm állati eredetű élelmiszert, húst, húskészítményeket, tejet, tejterméket, valamint kutya- illetve macskaeledelt vihetnek be Horvátországba az ezer kunás értékhatáron belül. Emellett érdemes megjegyezni, hogy zöldségből és gyümölcsből legfeljebb 5 kilogrammot vihetünk, ám a burgonya bevitele szigorúan tilos.

Továbbá 17 év feletti személyek vámmentesen bevihetnek tömény szeszből 1 litert, vagy 22 %-nál kisebb alkoholtartalmú szeszes italból 2 litert; 2 liter bort, 200 szál cigarettát vagy 250 gramm dohányt.

Ez utóbbi szabályozás mellesleg megegyezik az Európai Unión kívülről (pl: Ukrajna) vám- és adómentesen behozható dohány és szeszes-italokra vonatkozó vámszabállyal.

Ha az utazás alkalmával háziállatot is viszünk magunkkal, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel (pet passporttal) tehetjük meg, amelyet a lakóhely szerint illetékes állatorvos ad ki. Európai Unión kívüli országok esetében eltérőek a szabályok, azonban állatorvosi igazolásra általában ekkor is szükség van.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők külföldre csak a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik ki magukkal. Kivételek ez alól a nyugtató, élénkítő vagy hallucinogén medicinák, mert ezek kiviteléhez külön engedélyek szükségesek.

Általánosságban elmondható, hogy az Európai Unión kívüli országból Magyarországra történő visszautazásunk során ne hozzunk magunkkal nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer), mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezett. Kiutazáskor – utazás idejére összekészített élelmiszercsomagban – szintén nem ajánlatos magunkkal vinni ezen termékeket, mivel azok harmadik országba történő bevitele általában tilos, illetve szigorú feltételekhez kötött.

Amennyiben hazánkból való ki és belépéskor tízezer eurónál nagyobb összeg van nálunk, azt minden esetben jelentenünk kell a vámhatóságok felé.Sporthírek