Miből lesz nyugdíjam?

Budapest, Debrecen – Az állami pillér önmagában nem feltétlenül lesz elég az életszínvonalunk megőrzéséhez.

Mind többen ismerik fel, hogy fontos időben elkezdeni gondolkozni a nyugdíjas évek anyagi fedezetéről, ám a nyugdíjcélú megtakarítások sajátosságai kapcsán sok még a bizonytalanság.

Gyenge lábakon

A ma aktív dolgozók nyugdíjas éveinek finanszírozásához az állami pillér nem lesz elég, és a megfelelő időskori életszínvonalhoz elengedhetetlen az öngondoskodás. A KSH szerint 2060-ra kétmillióról 2,4 millióra nő a nyugdíjasok száma, miközben a munkaképes lakosoké 6,2 millióról 4,3 millióra csökken. Így amíg jelenleg négy dolgozóra három eltartott jut, néhány évtized múlva már négy dolgozónak hat másikat kellene eltartania. Figyelemre méltó az a számítás is, amely szerint, ha ma átlagbért keresve mennénk nyugdíjba, bevételeink 17 százalékkal csökkennének. A kiesés a következő évtizedekben viszont akár 34,5 százalékra is emelkedhet. Ha tehát valaki a jelenlegi átlagbérként kézhez kapott csaknem 150 ezer forintból szeretne nyugdíjas korában is megélni, akkor havonta 52 ezer forinttal kell kipótolnia nyugdíját.

Három a magyar…

Egy tavalyi kutatás szerint a 25 és 69 év közöttiek 51 százaléka említette a gondtalan időskort a megtakarítási motivációi között, ennél csak a váratlan kiadások említési aránya volt magasabb. A helyzet kezelésére jó eszközt jelentenek az állami támogatás mellett igényelhető, nyugdíjcélú befektetések. Az egyes konstrukciók más-más igényeknél jelenthetnek megoldást. A választást megkönnyíti, ha ismerjük a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás, és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás legfontosabb jellemzőit. A NYESZ azoknak jó, akik mernek és tudnak önálló befektetési döntéseket hozni, és értékpapírjaik befektetésével hosszú távon számolnak. A garantált nyugdíjbiztosításnál pénzünk hosszú távon is garantált, a piacok mozgása nem érintheti hátrányosan megtakarításunkat. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás előnye pedig az, hogy 20 százalékos adójóváírást vehetünk igénybe a befizetések után, illetve, hogy többféle portfólióból választhatunk.

HBN

Címkék: , ,