Mi van, ha megtörtént a baj? Gyomormosás is lehet a túltolt szilveszter vége

A Kossuth-téren tűztáncosok forrósították a hangulatot, de a földre esőket ez nem védte a hidegtől
A Kossuth-téren tűztáncosok forrósították a hangulatot, de a földre esőket ez nem védte a hidegtől - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – „Fontos, hogy a társaságban ivókat óvja a környezetük.”

Mondják, hogy az év első napja az utána következő 364-et is meghatározza. Nem jó ómen tehát a sürgősségi osztályon fekve, kevés emlékkel, erős fejfájással ébredni január elsején. Ahogyan a többi napon sem, mert a ringlispílbe ültetett világon, fejben játszó ütőegyüttesen és a sivataggá vált torkon kívül számos súlyosabb következménye lehet egyetlen italozásnak is, ha a szervezetünk számára szokatlan, feldolgozhatatlan mennyiséget fogyasztunk. Ezzel kapcsolatban dr. Szabó Zoltánt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Véd az önkontroll

Általános ajánlás, hogy legfeljebb két-három deciliter bor csússzon le torkunkon egy éjszaka, tömény italból pedig jóval kevesebb. Mindenkinek a saját adottságaihoz mérten kell önkontrollt gyakorolnia még, ha ez nem is olyan könnyű akkor, amikor a másnapi munkahelyi kötelezettség híján, szeretteink körében, szórakozás közben könnyebben oldódnak a hétköznapokon jól működő gátlások. A hirtelen lerészegedés megelőzhető, ha kisebb adagokban, szüneteket tartva iszunk, illetve, ha az alkohol felszívódását lassítandó eszünk szórakozás közben. A folytonos folyadékpótlás alkoholmentes itallal – lehetőleg vízzel – a kiszáradástól véd.

Ha beszámítható

S ha már megtörtént a baj… A beteg beérkezésekor egy egész csapat dolgozik össze azért, hogy a leggyorsabb és leghatékonyabb segítséget nyújthassák számára. Az orvosok állapottól függően döntenek, hogy az azonnali ellátásra szoruló a sürgősségi osztályra, vagy súlyosabb esetben – a közvetlen közelében lévő – intenzív osztályra kerüljön.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

A páciens beszámíthatóságát pszichológusok és szakorvosok együttesen állapítják meg. Ha valaki térben és időben orientált, tudja, hogy mi történik vele, rendelkezni képes a saját sorsáról, akkor semmilyen kényszer­intézkedés nem foganatosítható vele szemben. Ám, ha az erre vonatkozó vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy tudatzavara van, akkor további lépések felől ellátói dönthetnek. Az orvosi jó szó általában célravezető, de előfordul, hogy a biztonságiaknak is fel kell lépniük az agresszív emberekkel szemben.

Az egyetemi docens felvilágosított: – Megkezdjük többek között a vénán keresztüli folyadékpótlást, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, a szervi funkciókra vonatkozó adatokat, a vércukorszintet és a sav-bázis háztartás állapotát. Ha súlyos szervi károsodásra van gyanú, keringési vagy légzési zavar lép fel, amely összefüggésbe hozható az alkohol hatásával, akkor speciális detoxikálásra is szükség lehet. Így például megakadályozható, hogy a gyomorban lévő alkoholból nagyobb mennyiség felszívódjon és további károsodást okozzon. Általában a súlyos alkoholmérgezéssel beérkezők állapota is javul egy-két nap alatt. Az esetleges szövődmények okán azonban előfordulhat, hogy hosszabb orvosi kezelésre van szükség.

Napi sikerek

Dr. Szabó Zoltán eloszlatta a fel-felröppenő hírt a gyomormosás felmerülő költségeiről: a sürgősségi szakellátás alanyi jogon jár mindenkinek függetlenül attól, felelős-e azért, hogy odakerült.

– Azon szerencsés orvosok sorában állok, akik naponta úgy jönnek be ide, hogy vajon milyen jót tudok ma tenni. Hivatásom során emlékezetes számomra az a család, amelyet gombamérgezés miatt szállítottak be. Komoly intenzív beavatkozásokat végeztünk, ahol minden perc számított. Megmentettük azokat a családtagokat, akiknél még visszafordítható volt a folyamat. Egy másik betegnél hetek óta tartó heroikus küzdelem után sikerült a mesterséges lélegeztetést felfüggeszteni. A páciens tudatánál van és magától lélegzik – osztotta meg aktuális örömét a tanszékvezető.

HBN–HABE


A látható nem minden

Minden előzetes jó tanács ellenére, szilveszter éjjel sok megoldandó feladatot adnak a túlivók a kórházban dolgozóknak.

– Bármilyen vészhelyzetre utaló tünet, tudatzavar, eszméletlenség, hányinger, súlyos hasmenés, hasi görcsök esetén mentőt kell hívni – hangsúlyozza a doktor, hozzátéve: ez akkor is igaz, ha az utcán talált ismeretlen a fent tapasztaltak ellenére tiltakozik.

– Akik már átestek az alkoholmérgezésen, illetve a kellemetlen detoxikáláson, természetesen tartanak tőle. Ám nagyon sok veszélye van annak, ha az utcán fekvőt, saját kérésére, télen magára hagyjuk. Az ittas ember hőérzete eltér a normálistól, nagyon könnyen kihűlhet, illetve olyan (törései, fej- vagy belső) sérülései lehetnek, amelyek nem egyértelműek első ránézésre, ám órákkal vagy napokkal később súlyos szövődményeket okozhatnak – hívta fel a figyelmet.