Mi szemnek, léleknek ingere

Kocsis Csaba könyvét mutatták be
Kocsis Csaba könyvét mutatták be - © Fotó: Bogya Pál
Nagyrábé – A kultúra sokszínűsége és egysége mind megmutatkozott a rendezvényen.

A településen megszokott szép számú érdeklődőhöz képest is sokkal többen mentek el arra az eseményre, amelyen megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, és összekapcsolták helyi emléktábla-koszorúzással, kiállításmegnyitóval és könyvbemutatóval.

A nagyrábéi művelődési ház bejárata mellett emléktábla őrzi az intézmény első igazgatójának, Borsós Lászlónak emlékét. A lelkes „néptanító” országosan elismert művelődésszervezési módszer kidolgozásával alapozta meg az öntevékeny műkedvelő közösségek működési és személyi feltételeit. Az egykori színjátszók, a jelenlegi intézményi munkatársak és a család képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúját a ma is csak „Laci bácsi”-ként tisztelt egykori igazgató emléke előtt.

Tiszta forrásból

A szabadtéri hideg után nemcsak a terem fűtése biztosította a résztvevők számára a jobb közérzetet, hanem annak a kiállításnak a melegsége, amelyet a Donkó manufaktúra tagjainak alkotásai sugároztak.

A Donkó család, apa, anya, fiú, lány, műhelyeiben a kézművesség különböző ágai vannak jelen: úgymint fazekasság, bútorkészítés, bőrművesség, zománcművesség és mézeskalácsosság. Bár különböző műfajban alkotnak, de kimondatlanul is közös céljuk és értékrendjük meghatározó. „Csak tiszta forrásból” – tehát a népművészet forma- és motívumkincséből merítenek mindannyian, amikor tárgyaikat fejben, majd kezük közt megformálják, mindig szem előtt tartva a használhatóság kritériumát. Anyagaik, eszközeik évezredek óta emberiségszolgálók: agyag, fa, bőr, fém, zománc, méz. Ezt a gondolatot osztotta meg az érdeklődőkkel a kiállítást megnyitó Kolozsvári István etnográfus is, aki szintén a család tagja.

A rendezvény folytatásaként Papp Imréné éneke és Bai Károly szavalata volt a másik műfaj, az irodalom felé fordította az est menetét.

Szűcs László, a nagyváradi Várad irodalmi folyóirat főszerkesztője, és mint a kötet kiadója mutatta be Kocsis Csaba, a helyi művelődési ház igazgatójának új könyvét.

A Pilátus a keresztúton című verseskötet ajánlásaként Fecske Csaba költő írja: „…szigorúan szerkesztett könyvecske lélekerősítő útitársa lehet a hitet, barátságot és szeretetet fontosnak érző olvasó számára, szemfelnyitó élmény a közömböseknek.” A kiadó és a szerző beszélgetése és a felolvasott részletek meg is erősítették ezt az élményt a jelenlévők számára.

HBN–KS