Magyarország

2018.09.30. 08:56

Lehet a szívbetegek életminőségét javítani

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felnőtt lakosság 1,5-2 százalékát érinti a betegség, hazai viszonylatban 150-200 ezer a beteget.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felnőtt lakosság 1,5-2 százalékát érinti a betegség, hazai viszonylatban 150-200 ezer a beteget.

A szívelégtelenség hazánkban ma nagyjából 150-200 ezer embert érint, közülük 70 ezer szorulna ellátásra, gondozásra. Fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, különösen azoknál, akiknek már van valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük, az ő esetükben ugyanis lényegesen magasabb a szívelégtelenség kialakulásának veszélye. A Magyar Kardiológusok Társasága hívta fel a figyelmet erre.

A szívelégtelenség az a kórkép, amikor a szív izomzata képtelenné válik a szív pumpafunkciójának fenntartására, vagyis hogy megfelelő vérrel, s ennek révén oxigénnel és tápanyaggal lássa el a különböző szerveket, szöveteket. Ugyancsak képtelenné válik arra, hogy a perifériás szervek, szövetek területéről elszállítsa a vért, s ezzel együtt a salak­anyagokat és a széndioxidot.

Rossz a prognózisa

Bár napjainkban a szívelégtelen betegek döntő többségét nem lehet meggyógyítani, a rendelkezésünkre álló kezelési lehetőségek minél teljesebb körű felhasználásával hosszú időre tünetmentessé, vagy közel tünetmentessé lehet tenni őket, jelentősen javítva ezáltal a betegek életminőségét. Ezen túlmenően ma már jelentősen meg tudjuk hosszabbítani a szívelégtelen betegek életét, s el tudjuk érni azt is, hogy a betegek életük minél kisebb részét töltsék kórházban, távol családjuktól, szeretteiktől.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!