Mi megmondjuk Önnek, miért lett ennyi a fizetése!

Mi megmondjuk Önnek, miért lett ennyi a fizetése!
A napokban kapták kézhez a munkavállalók az első, úgynevezett szuperbruttósítás alapján elszámolt bérüket.

Ha minden igaz a legtöbben ezt vagy nem veszik észre, vagy jobban járnak.

Bár a köztudatban szuperbruttósítás néven terjedt el, tulajdonképpen nem erről van szó, csupán az adóalap kiegészítéséről. Azaz a korábban alapul vett bruttó bérhez hozzáadódtak a foglalkoztatót terhelő járulékok, és e kettő együtt jelenti a személyi jövedelemadó alapját.

Ezzel az adóalap összege 27 százalékkal emelkedett. A szuperbruttósítás azt jelentené, hogy a járulékok már nem a foglalkoztatót, hanem a dolgozót terhelnék. A 27 százalékkal megemelt adóalapból állapítják meg az személyi jövedelemadó mértékét, ami így természetesen magasabb – derül ki az APEH tájékoztató anyagából.

Ugyanakkor csökkent az adókulcs: az alsó sávhatárban 18-ról 17 százalékra, a felső sávhatárban 36-ról 32 százalékra. Ez azonban önmagában még nem kompenzálná a magasabb levonást. Kitolták azonban a sávhatárokat is.

Az alsó, 17 százalékos sávhatárt 5 millió forintig emelték. E felett 850 ezer forintot, és az 5 millió forint feletti rész 32 százalékát kell leróni. Az adójóváírás is kedvezőbb lehetőségeket kínál. Tavaly még a a bér 18 százalékát, havonta maximum 11 340 forintot lehetett igényelni legfeljebb 1 250 000 forintos éves összjövedelemig.

Idén a bér 17 százaléka, legfeljebb havi 15 100 forint vehető igénybe, de már 3 188 000 forintos éves jövedelemig. Ugyanakkor a bruttósítás olyan összevont adóalapba tartozó jövedelmeket is terhel, amelyek után nem kellene járulékot, vagy egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Mindez a gyakorlatban a bérből élők esetében annyit jelent, hogy akinek eddig 130 000 volt a havi bruttó fizetése, az korábban 93 515 forintot kapott, idén pedig 94 933 forintot kap kézhez. A sok osztás, szorzás, összeadás és kivonás összességében a fizetés csekély emelkedéséhez, nem pedig csökkenéséhez vezet.

Forrás: teol.hu