Sport

2016.04.11. 08:29

Asztalitenisz olimpiai selejtező - A világranglista bűvöletében

Budapest/Halmstad - A nőknél és a férfiaknál is három magyar asztaliteniszező vesz részt a Halmstadban kedden kezdődő és szombaton záruló európai olimpiai selejtezőn, amelyen a szövetségi kapitányok nem elsősorban a kvótaszerzésben, hanem a világranglistás pozíciók megtartásában, illetve javításában bíznak.

Budapest/Halmstad - A nőknél és a férfiaknál is három magyar asztaliteniszező vesz részt a Halmstadban kedden kezdődő és szombaton záruló európai olimpiai selejtezőn, amelyen a szövetségi kapitányok nem elsősorban a kvótaszerzésben, hanem a világranglistás pozíciók megtartásában, illetve javításában bíznak.

A nőknél Póta Georgina, Lovas Petra és Pergel Szandra áll asztalhoz magyar részről, utóbbi kettő már a nyitónaptól, a csoportküzdelmek során szerepel, míg Póta 10. kiemeltként csak csütörtökön, a főtáblán kezd.

"Természetesen Pótának van a legnagyobb esélye arra, hogy kvótát szerezzen Svédországban, de sok függ a sorsolásától - mondta az MTI-nek Téglás Péter, a nők szövetségi kapitánya. - Ha olyan játékost kap ellenfélül, akit eddig még soha nem sikerült legyőznie, mint például a német Han Ying, akkor nem fog sikerülni neki."

Ezzel együtt a Berlinben légióskodó magyar ranglista-vezető szinte biztosan ott lehet majd Rióban, miután világranglistás helyezése alapján májusban várhatóan indulási joghoz jut.

A kapitány elmondása szerint a válogatottba kifejezetten az ötkarikás kvalifikáció miatt visszatért Lovas Petra esetében az a cél Halmstadban, hogy a verseny után olyan helyen legyen, amely a ranglista alapján kijutást ér. Pergel Szandrának bravúrra, nem is egyre lenne szüksége ahhoz, hogy Lovas elé kerüljön (egy nemzetből csak két játékos juthat egyéni kvótához), ezzel kapcsolatban Téglás úgy fogalmazott:

"Reménykedem Szandi jó szereplésében, de abban is, hogy nem úgy kerül Petra elé, hogy utóbbi rosszul szerepel".

A férfiaknál Pattantyús Ádám, Kosiba Dániel és Lakatos Tamás próbál szerencsét a kvalifikációs tornán, mindhárman már a csoportküzdelmek során érdekeltek lesznek. Aranyosi Péter szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére az elvárásokkal kapcsolatban azt mondta: ha a világranglistán legjobban jegyzett Pattantyús jó teljesítményt nyújt, jó eséllyel utazhat az olimpiára, a január vége óta bokasérüléssel bajlódó Kosibának viszont "extrára" lenne szüksége. Utóbbi várhatóan még az április végi, varsói World Tour-viadalon is indul annak érdekében, hogy ranglista-pontokat gyűjtsön. Lakatos számára most még elsősorban a tapasztalatszerzés lehet a cél, ezzel együtt felszabadultan játszhat - tette hozzá Aranyosi.

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz - országonként legfeljebb kettő - egyéni riói indulási jog talál gazdára. Aki most nem szerez kvótát, még reménykedhet abban, hogy a május elején nyilvánosságra kerülő úgynevezett olimpiai világranglistáról kijut a játékokra - ennek azonban előfeltétele a halmstadi részvétel.

Az eheti verseny lebonyolítása meglehetősen bonyolult. Kedden és szerdán csoportokban kezdődik a küzdelem, a körmérkőzések után minden csoportból a legjobb három kerül tovább a 64-es főtáblára, ahol csatlakozik hozzájuk a 16 kiemelt játékos. Csütörtökön - sorsolás után - nyolc darab nyolcas táblán kieséses rendszerben folytatódik a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek - 56 játékos - pénteken ismét nekirugaszkodik két darab 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra eljut a döntőkig, amelyek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!