Mi lesz veled, kenyérár?

Akt.:
Mi lesz veled, kenyérár?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A pékszövetség képviselője szerint olyat senki nem mondott, hogy nem lesz kenyéáremelés.


Sajtóhírek szerint várhatóan nem drágul az új búzából készült kenyér, mert a molnárok nem emelik a liszt árát, és az egyéb költségelemek sem kényszerítenek ki drágítást. Szakemberek a Naplónak úgy fogalmaztak, hogy „a hír igaz, csak nem fehér Mercedes, hanem fekete Volga”.

Óvatosan fogalmazott

Az agrárszektor.hu úgy értesült, hogy nagy valószínűséggel a molnárok nem emelik az új búzából készült liszt árát, igaz, a kenyér árának csökkentése sem valószínű, mert a sütőipari árviszonyok stabilnak tűnnek. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke ugyanakkor óvatosan fogalmazott. Szavai szerint a várható liszt- és kenyérárakról konkrétumokat majd csak az óbúzából készült lisztkészletek teljes kifuttatása után, valamikor szeptember második felében lehet mondani. A szakportálnak nyilatkozó vállalkozók arról beszéltek, hogy nemcsak a liszt, hanem az egyéb alapanyagok és az energia ára is stabilnak tűnik, ezért nem számítanak a kenyér drágulására.

Vélhetően emelni kell

Velük ellentétben Lakatos Zoltán, a Hajdú-Gabona Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy szeptember végén, október elején elkerülhetetlen lesz egy 5-7 százalékos lisztáremelés, amennyiben a búzaárak emelkedése folytatódik. – Az utóbbi hetekben a világpiacival ellentétes trendek mutatkoznak a hazai gabonapiacon. Miközben ugyanis a világ tőzsdéin a búza árának némi csökkenése figyelhető meg, nálunk az induló árakhoz képest napjainkig 5-10 százalékkal drágult a felvásárlási ár. Miután kiderült, hogy a nagy szárazság miatt a kukoricatermés drasztikusan csökken, ez újabb lökést adott a búza árának. Márpedig a malomipar nincs abban a helyzetben, hogy a magasabb felvásárlási árakból adódó költségnövekedést lenyelje – közölte a cégvezető, aki egyébként a Magyar Gabonaszövetség elnöki posztját is betölti.

Várjuk ki a végét!

Fülöp Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója a Septe-nyilatkozat kapcsán arra emlékeztetett, hogy olyat a pékszövetség elnöke sem mondott, hogy nem lesz kenyéráremelés. „Szeptember közepére talán már körvonalazódni fog a sütőipari alapanyagok esetleges árváltozása, ezért azt megelőzően felelőtlenség lenne a kenyér árának bármilyen mértékű változásáról beszélni. Az én véleményem az, hogy valamekkora áremelés szükséges lenne, tekintve, hogy a szakma a 2010 októberi árakon dolgozik. Ellenkező esetben a kisebb paci szereplők száma tovább fog csökkenni, és mind többen lesznek olyanok, amelyek tartozással zárják be a boltot. A beszállítók már így is kétszer megnézik, mielőtt egy új megrendelővel leszerződnek, hiszen az elmúlt években jelentős kintlévőségeik halomzódtak fel, amit nyilván nem szeretnének tetézni” – osztotta meg velünk gondolatait a cégvezető, aki szerint egyébként a lisztáremelés attól függ, hogy az export élénkülése felerősíti-e a magyar gabona iránti külpiaci keresletet, ezáltal magasabb belföldi árakat kényszerítve ki, vagy sem.

– Petneházi Attila –


Kenyéráremelés? Hamarosan kiderül…
Debrecen – A sütőipar a hírek szerint már öt éve képtelen érvényesíteni a jogos áremelési törekvéseit.

hirdetés