Mi lesz az „árvizes” kutyák sorsa?

Mi lesz az „árvizes” kutyák sorsa?
Az első sokk akkor érte az alapítvány munkatársait, amikor a folyamatos esőzések miatt pingyomi menhelyükön újabb földcsuszamlási folyamat indult el.

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány kéri a gazdikat, ne adják fel elveszett kedvenceink keresését, kérik azok jelenkezését is, akik átmenetileg befogadtak árvizes kutyákat, megpróbáljuk koordinálni egymásra találásukat. Telefon: 30-232-18-90, 30-737-88-81. Néhány kutya Alsózsolcáról a tiszalúci gyepmesteri telepre került. Telefon: 20-321-67-23.

 

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány helyzete most sem egyszerű. Április végén vártak minden érdeklődőt az ünnepélyes, nyilvános bejárásra az új, a Sajószigeti úton épült menhelyükre. Megmutatták, hogy az elmúlt években mire fordították a felajánlásokat és az adó 1%-ot. A 160-170 kutya ellátására alkalmas, EU-s elvárásoknak is megfelelő menhelyre azonban nem tudnak leköltözni véglegesen, mert bár az adminisztratív akadályok (tűzivíztároló létesítése, egyebek) elhárultak, az árvízi helyzet azonban keresztülhúzott minden emberi számítást.

 

Az első sokk akkor érte az alapítvány munkatársait – mondja el lapunknak Kisfalvi Nyina alapítványi alelnök –, amikor a folyamatos esőzések miatt pingyomi menhelyükön újabb földcsuszamlási folyamat indult el. Csak reménykednek benne, hogy 30-40 kutyát mihamarabb örökbe tudnak adni, mert másképp nem tudnak átköltözni az új menhelyre.

 

A megáradt Szinva és Sajó miatt az Állategészségügyi telepen élő kutyusok kitelepítésére is számítani lehetett. Szerencsére a Fonoda úti kutyákat végülis nem érintette az árvíz, és időközben a környező települések árvízkárosultjai közösségi szálláson elhelyezettek kutyáinak tudtak így segítséget nyújtani. Jelenleg több mint 30 árvizes kutyus van az új menhelyen. Vannak olyan gazdák, akik tudják látogatni a kutyáikat, vannak olyanok is, akik előre jelezték, hogy csak később tudják elvinni őket. Az árvízi helyzet tetőzése előtt Szalonnáról 3 kutyát közvetlenül a vízből kellett kimenteniük. Az árvízkárosultak gyakran panaszkodtak arra, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást a kitelepítéseknél. Azt gondolták, hogy állataik magasabban fekvő helyeken biztonságban átvészelnek majd egy-két napot, vagy visszamehetnek majd megetetni őket, de a valóság erre rácáfolt.

 

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány budapesti állatvédelmi szervezetek – a Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Rex Állatotthon és a Nestle Purina – segítségét kérték, támogassák táppal az árvízkárosultakat, ők pedig megszervezik az elosztást. Rendőri segítséggel az árvízzel sújtott Felsőzsolcán négy alkalommal osztottak tápot az árvízkárosultak kutyáinak. Sátoraljaújhelyre, Sajószentpéterre, Ongára, Ócsanálosra, Szalonnára, Szendrőre, Edelénybe is jutott a felajánlott kutya- és cicatápból. A férőhelyhiány miatt 9 kutya jelenleg Budapesten lakik. Egyikük egy vemhes szuka, ő Sajóládról került be, az ártérről.

 

Az alapítványiak megköszönik a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség tagjainak, és mindazoknak a civileknek az áldozatos munkáját, akik segítettek az állatok kimentésében nekik és az ott élőknek.

 

Kisfalvi Nyina elmondta még: Az örökbeadások száma annyira lecsökkent, hogy szinte reménytelen a költözés a régi menhelyről a Sajószigeti útra. Egyetlen kiutat látnak az alapítvány munkatársai, hogy külföldi mintára, ideiglenes befogadó családokat keresnek 30-40 kutyus számára 3-6 hónapra. Remélik jelentkeznek olyanok, akik ugyan állatszeretők, de hosszabb távra nem tudják vállalni az egy kutya tartásával járó kötelezettségeket, vagy egy kutyát tartanak, és egy rövidebb időre másikat is el tudnak látni. Aki menhelyről fogad be kutyust, az két életet is megment. A saját kutyájáét, és egy másikét is, akit a felszabaduló helyre befogadnak.

 

-Szabados Gábor-