Mi lesz a tudásszomjas kicsikből?

Amerikában a jól képzett szakmunkások és a technikusok kapnak szinte azonnal állást, Ázsiában és Európában a szakmunkások mellett az értékesítők hiányával küszködnek a munkaadók, Afrikában is a szakmunkásokra és a mérnökre van nagy igény. A Manpower 36 ország több mint 35 ezer munkaadóját kérdezte meg 2010 első negyedévében arról, hogy szerintük a megfelelő munkaerő hiánya hogyan befolyásolja napjaink munkaerőpiacát.

 

Tapasztaltat nehéz

A tavalyi felmérésben a tíz legnehezebben betölthető munkakör az idei listában is megtalálható, bár a sorrend megváltozott. A megfelelő munkaerő hiánya nem feltétlenül a magasan képzett munkaerő esetében jelentkezik, sőt, mint kiderül, a munkaadóknak a megfelelően képzett, tapasztalt szakmunkások megtalálása a legnehezebb. A listára a legkritikusabb munkakörök kerültek fel, melyeket a legtöbb munkaadó  nevezett meg, mint nehezen betölthető pozíciókat. Az ötödik alkalommal elvégzett Éves Tehetség Felmérés alapján a munkaadók 31 százaléka számára okoz nehézséget egyes munkakörök betöltése a megfelelő képességekkel rendelkező munkaerő hiányában. A megfelelő  munkaerő hiányában felvételi nehézségekkel küzdő munkaadók aránya Magyarországon: 30százalék.

Magad uram, ha…

Makray Réka a német tulajdonú FAG Magyarország Ipari Kft. személyügyi vezetője szerint bizonyos jelek mintha arra mutatnának, hogy Magyarországon a korábban jól működő szakmunkásképzés már nem tölti be a tőle elvárt funkciót. Egyre több cég a szakember-utánpótlását maga képezi ki. „Igy tesz az FAG is, hiszen az új munkatársainknak a TISZK-el közösen kialakított akkreditált alapfokú csapágykezelő tanfolyam elvégzését tesszük kötelezővé. Saját tanműhelyünkben képezzük a szakközépiskolás korosztályt, továbbá belső speciális, a cégünkre szabott képzéseket végzünk. Nekünk is fontos, hogy a fiatalokat a munkavégzés irányába motiváljuk” – fogalmazott a szakember.
Hasonló gondokkal küzd az amerikai National Instruments magyarországi leányvállalatának, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Ábrahám László is. – Tudjon gondolkodni, akarjon dolgozni, legyen csapatjátékos és legyen őszinte –  szedte pontokba elvárásaikat egy új munkatárssal szemben a cégvezető. Ha valaki ezeknek a szempontoknak megfelel, egyes munkakörökbe azonnal felveszik, aztán a szakmára majd megtanítják ők. Az ügyvezető szerint az oktatási rendszerrel lehet a probléma, hiszen a 10 évesen még tudásra éhes, kreatív, jó probléma megoldó gyerekek amikor kikerülnek az iskolából mintha elveszítenék ezeket a képességeiket. HBN

Nehezen betölthetők

Szakmunkások
Mérnökök
Gépkezelők
Karbantartók
Orvosok
Ápolók
Informatikusok
Értékesítők
Szakácsok
Könyvelők