Mi lesz a darált sertéshússal?

Debrecen – A kereskedelmi szövetség azt kéri az adóhivataltól, hogy adjon ki állásfoglalást.

Zavart okoz a kereskedelemben a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése, mert máris több esetben merültek fel értelmezési nehézségek annak kapcsán, hogy egyes termékeket januártól milyen áfakulcs alá kell sorolni. Így például nem egyértelmű, hogy a boltokban ledarált vagy kicsontozott sertéshúst 5 százalékos vagy továbbra is 27 százalékos áfa terheli-e.

Vitatható esetek

Az agrárszektor.hu információi szerint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt szorgalmazza, hogy a vitatható esetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adjon ki állásfoglalást. Nincs egységes értelmezés abban, hogy a boltokban ledarált friss sertéshúsnál is 5 százalékos áfát kell-e alkalmazni vagy sem. Ugyanez a helyzet akkor, ha a karajt az üzletekben kicsontozzák. Hasonlóan bizonytalan esetnek számít az is, ha a sertéshús kockára vágva érkezik a boltokba, vagyis a kereskedelemben vitatott helyzeteket teremthet, mely munkafázisok minősülnek feldolgozásnak, illetve a húsok tálalása, csomagolása is módosíthat az áfabesorolási feltételeken. Az egyes sertéstermékek gyakorlati besorolásánál merülnek fel kérdések – fogalmazott Vámmos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, de konkrétumokat nem kívánt említeni.

Mi a probléma?

A gondot az uniós vámtarifa-szabályozás, illetve termék-nómenklatúra okozza, amelyre a hazai áfatörvény is támaszkodik. Az uniós nómenklatúra alapján egyes esetekben nem egyértelmű, hogy bizonyos sertéstermékeket az 5 százalékos áfa alá lehet-e sorolni, vagy továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik rájuk. A kereskedőknek gondot okozhat, ha áfaszempontból rossz helyre sorolják be a sertéstermékeket.

HBN

Címkék: , , ,