Magyarország

2012.10.02. 16:32

Nyerőgépek - Szerencsejáték szövetség: negyvenezer ember veszíti el a munkáját

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - A nyerőgépek üzemeltetésének betiltásával a szerencsejáték szövetség tagjainak, 1.200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie az állásából; a parlament keddi döntésével a nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon - közölte Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke az MTI-vel.

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - A nyerőgépek üzemeltetésének betiltásával a szerencsejáték szövetség tagjainak, 1.200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie az állásából; a parlament keddi döntésével a nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon - közölte Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke az MTI-vel.Úgy fogalmazott: "a magyar Országgyűlés kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett ma megszavazták negyvenezer becsületes munkavállaló munkanélkülivé tételét, közel kétszázezer családtag megélhetésének elvesztését".

A szövetség szomorúan tapasztalja, hogy a magyar kormány "homályos érveléssel", egy tollvonással szüntet meg egy ágazatot, holott a nyerőgépiparág huszonegy évig volt komoly pillére a magyar gazdaságnak - áll az elnök közleményében.

A piaci szereplők különböző jogcímeken évente 70 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ebben a gazdasági és pénzügyi helyzetben ezért az elnök aligha indokolhatónak nevezi a kormányzati lépést, hiszen az MSZSZ szerint az online szerencsejáték megadóztatása ezt a kieső tételt nem pótolja.

Schreiber István kiemelte: érdemi indoklás hiányában csak találgatják a "szakma kivégzésének okát", hiszen nincs egy hónapja, hogy a nemzetgazdasági tárca bizakodó hangú közleményben számolt be arról, hogy a következő hónapokban új alapokra helyezve felpöröghet a piac, elindulhat a szerveralapú pénznyerőautomata-üzemeltetés, aminek minden jogszabályi háttere adott volt.

Most azonban nemzetbiztonsági kockázatot, maffiózókat emlegetnek, holott a legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött iparág tagjairól van szó - fogalmazott. A NAV (korábban az APEH) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya évente átlagosan 15.000 ellenőrzést végzett a pénznyerő automata szektorban és az összes ellenőrzésnek csupán 3 ezrelékében találtak törvénysértést. Ez az adat pedig bármely ágazatnak a becsületére válna - emelte ki az elnök, aki a vádakat a vállalkozók és a munkavállalók nevében egyaránt visszautasítja.

Schreiber István szerint lényeges kérdés, hogy miért hoztak tavaly novemberben törvényt az új típusú üzemeltetési formáról, emelték ötszörösére a játékadót, és adták ki júniusban a jogszabály végrehajtási rendeletét, befektetésre biztatva mindenkit. Miért nem lehetett már akkor meghozni a mostani döntést - mielőtt vállalkozásokat lovallnak bele olyan beruházásokba, amelyek nem térülhetnek meg? Felteszi azt a kérdést is: ha a "Fidesz krédójával" ellentétes a szerencsejáték, akkor az online szerencsejáték, amelyet több országban betiltottak, miért nem az.

Az Országgyűlés keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!