Mi legyen a debreceni aranyháromszögben?

Akt.:
A lakossági fórumon
A lakossági fórumon - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megvásárolta egy magyar cég az osztrák OMV-tól a debreceni Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarki nagy üres telket, amelyre korábban benzinkutat és üzletházat akartak építeni, de a heves lakossági tiltakozás miatt letettek róla. Az új tulajdonos gyorséttermet, áruházat és autómosót létesítene ott.

A legújabb elképzelés szerint három egységből álló épületkomplexum létesül a város valószínűleg legismertebb üres építési telkén, amely az Újkertben, a Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarkon van – derült ki egy, a témáról a Csokonai Gimnáziumban, 40–50 érdeklődő részvételével tartott lakossági fórumon. A terület eddigi tulajdonosa, az OMV, korábban benzinkutat és üzletházat akart oda építeni, de a környéken élők heves tiltakozása miatt elálltak ettől. A fórumon most kiderült, hogy az osztrákok eladták egy magyar cégnek a 7 ezer 700 négyzetméteres, háromszög alakú telket.

Kereskedelmi központ

Az új tulajdonos, a VV Impex Kft. felkérésére a területre vonatkozó friss tanulmányterveket készítő Tóth Sándor építész a fórum elején elmondta: a rendezési terv szerint a területnek akár az 50 százaléka is beépíthető lenne, ehhez képest csak kicsivel több mint 20 százalékban gondolkodnak. A Böszörményi út felőli részen gyorsétterem, középen áruház, míg a Békessy felől önkiszolgáló autómosó kapna helyet. Ezek együttes területe 1000–1200 négyzetméter lenne. (Benzinkút nem lesz.) Mindehhez – a jogszabályban előírtnál több – 80 parkolóhelyet létesítenének, amelyeket az ott lakók a nyitva tartási időn kívül is használhatnának. A mérnök hangsúlyozta, hogy a beruházók minél több növényt szeretnének megőrizni és újakat is telepítenének, parkosítanának és játszóteret is kialakítanának. A közelben lakók nyugalma érdekében megtiltanák az éjszakai árufeltöltést, zajvédő falakat létesítenének. (Pakolni csak hajnal 5 és este 10 óra között lehetne) – emelte ki Tóth Sándor.

lf2

Erről a területről folyt a vita a lakossági fórumon | Fotó: Molnár Péter

– Ezen a méltánytalanul elhanyagolt területen a rehabilitáció során olyan európai színvonalú alközpontot lehet létrehozni, amely a lakosság érdekeit szolgálja – jelentette ki ezután Szaniszló Péter, a VV Impex fejlesztésekért felelős vezetője.

Semmi ne épüljön oda!

A folytatásban az addig csendben figyelő helyi lakosok nevében először Nagyné Mátray Emília kért szót, aki arra emlékeztetett, hogy ő már több mint tíz éve azért „küzd”, hogy semmi ne épüljön a telekre. – Ezután is maradjon az a zöldterület, mivel ez egy nagy létszámú lakótelep, ahol szükség van erre. Annak idején kiemelt övezetként vásároltuk meg a lakásainkat. Az autómosó „cikis dolog”, szeretnénk megvédeni magunkat az egészségre káros dolgoktól – érvelt.

Biztonsági problémák

A cég képviselője erre úgy reagált, hogy a beruházás megvalósulása esetén rendezetté válna a terület, amely szerinte az ottani lakások értékét növelné. A plusz parkolóhelyek enyhítenék a környék ilyen gondjait, illetve olyan korszerű autómosó létesülne, amely sem a környezetre, sem az emberek egészségére nem lenne veszélyes. – Százötven új munkahely jönne létre az új komplexumban – válaszolta egy középkorú nő kérdésére Szaniszló Péter.

lf3

Fotó: Molnár Péter

Ezután egy fiatal férfi arról beszélt, hogy szerinte nem lenne szerencsés egy, a Füredi úton lévő gyorsétteremhez hasonlót a szóban forgó területre vinni, mert ott éjszaka a szórakozásból hazafelé tartók időnként randalíroznak.

Ez a lakótelep 30 éve nem így nézett ki, most olyan, mint egy gettó

– jelentette ki. Szaniszló Péter válaszából kiderült, hogy nem ugyanaz az étteremlánc jönne ide, a biztonságról pedig térfigyelő kamerákkal gondoskodnának. A kérdés feltevője erre úgy reagált, hogy a kamerák csak lekövetni tudják az eseményeket, megakadályozni nem.

Parkot szeretnének

Egy középkorú nő szerint három-négy hónapja az ottaniak kérdőívet kaptak, amelyben arról tudakozódtak, hogy milyen legyen a környezetük. A válasz egyértelmű: minél több parkot. – A beruházás nyomán megnőne a belső szervizutak forgalma, csökkenne a lakások értéke, autómosóból pedig legalább öt található a környéken – állította. Ezeket a szavakat szórványos taps követte. Egy idősebb nő egyetértett azzal, hogy nincs szükség autómosóra, mert szerinte a Böszörményi úton naponta elhaladó 20–25 ezer jármű zaja és benzingőze éppen eléggé megterheli a környéket. – Bármennyire is zöld­övezetben alakítanák ki az új épületet az autók csak odamennének, ott pöfögnének, szennyeznék a környezetet. Az autómosó helyett ott valami másra lenne szükség – vélte. A közönség hangos tapssal reagált.

lf4

Fotó: Molnár Péter

Az építész, Tóth Sándor erre kiemelte: a terület magántulajdonban van és a tulajdonos nyilván a hasznosításban érdekelt. A lakótelepi tömbbelsők problémáinak megoldására nem ők hivatottak. Azt is világossá tette, hogy a beruházás szeptemberben kezdődne és várhatóan hat hónap alatt fejeződne be. A részleteket megismerve – ezt követően – egy idősebb férfi azt mondta, hogy támogatja a beépítésnek ezt a formáját. A fórumon résztvevő lakosok tiltakozása nyomán a beruházó cég képviselője végül azt ígérte, hogy az autómosó létesítését felülvizsgálják.

HBN–OCs


Még mindig csikorog

A lakossági fórum vége felé a lakók közül többen is arra panaszkodtak, hogy hiába minden erőfeszítés, ugyan mérséklődött, de teljesen nem szűnt meg a 2-es villamos csikorgása a környéken, mely miatt sokszor nem tudnak aludni, pihenni.


Beépíthető, de inkább…

Új tulajdonosa van a debreceni Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarkon található, nagy háromszögletű teleknek, annak, amelyet korábban már többen be akartak építeni, de a környéken lakók tiltakozása miatt mindig léket kapott a projekt. Orosz Csaba írása.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .