Mi kerül ebben a vizsgában..?!

Mi kerül ebben a vizsgában..?!
Mi kerül ebben a fotelben 300 forintba? – Ezt kérdezte Márkus László annak idején a híres televíziós bohózatában, és (majdnem) ugyanezt kérdezte olvasónk is az autója műszaki vizsgáztatása kapcsán. Petneházi Attila jegyzete.

Az idős nádudvari férfi januárban jelentkezett be a lejárt műszakijú kocsijával az egyik helyi vizsgaállomásra, ahol azonban kiderült, hogy a magával vitt 30 ezer forint kevés lesz.

Olvasónk a szervizben hallott először arról, hogy a 2006 előtt forgalomba helyezett gépjárműveket a műszaki vizsgán kötelező eredetvizsgálatnak vetik alá, aminek a költsége 17 ezer 500 forint. Ahogy fogalmazott: az a szégyen ért, hogy haza kellett mennem pénzért, a számlán ugyanis több mint 40 ezer forintos végösszeg szerepelt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál elmondták, hogy a külső vizsgaállomásokon korábban is többe került a vizsgáztatás, mint a központi hatósági bázison. Szerkesztőségünket többen felkeresték ezzel a problémával, és országosan is nagy lehetett a felháborodás (300 ezer autós érintett), hiszen kormányzati szinten már azon dolgoznak, hogy ismét különválasszák a műszaki vizsgát az eredetiség-vizsgálattól.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában megerősítették a sajtóértesülést azzal, hogy napokon belül végleges döntés várható.

Meglátjuk, bár nem igazán értem, hogy miért kellett ezt egyáltalán meglépni. Hiszen az a döntéshozók számára is nyilvánvaló volt (lehetett volna), hogy ha valaki első tulajdonosa egy gépkocsinak, akkor azt márkakereskedésben vásárolta, tehát semmi szükség eredetiségvizsgálatra. Hacsak nem a költségvetési lyukak tömködése végett…

Peteneházi Attila

attila.petnehaz@inform.hu