Mi a jó a graffitiben?

Mi a jó a graffitiben?
Mindenki találkozhatott már Debrecen utcáin méteres falfestményekkel. Városunk tele van színesebbnél színesebb rajzokkal, ám nem mindenki van ezekről jó véleménnyel. Az ok közismert- a tulajdonosoktól rengeteg időt és energiát igényel a nemkívánatos rajz eltávolítása, ráadásul ennek költségeit sem térítik meg számukra.

De mi van azokkal az alkotókkal, akik nem a házak falát rongálják, hanem az arra kijelölt helyen hozzák létre fantáziájuk képmását? Ők a graffiti művészei. Lehet őket szidni, vagy akár a számítógép előtt ülve morogni, hogy hová is fajul a mai világ, de ismerjük be, nem tudunk ellenük tenni. De miért is kéne? Azok, akik legális helyen festenek nem követnek el bűncselekményt, mindössze a saját hobbijukat űzik. Őket nem a fényképészet, a labdarúgás, esetleg a varrás köti le, hanem az, hogy több órán keresztül a kezük és képzeletük által csodás és elképesztő alkotásokat készítenek.

Az önkormányzatnak nincs tudomása Debrecenben olyan falfelületről, ahol legálisan fújhatnak a fiatalok, de ezen szubkultúra tagjai számára a Fényesudvar egyik lakója, egy idős hölgy megengedi, hogy téglakerítését kidíszítsék.  Ez a kicsiny terület azonban valljuk be, egy 200 ezres városban nem nevezhető elégnek. Emiatt azok, akik a törvényeket tisztelve űzik ezt az életformát, sokszor más városokba kényszerülnek, ahol szabadon használhatják a legális felületeket. Megyénkben erre például Hajdúböszörmény ad lehetőséget.
A közeljövőben, ha a graffiti szót halljuk, ne csak azokra gondoljunk, akik összefirkálják a padokat, a kapukat, és a közterületek felületeit! Tekinthetünk a graffitisekre ugyanis művészekként, akik saját szenvedélyükhöz, alkotásaikhoz nem kapnak elegendő teret, holott tehetségük megkívánná azt.
Nézze meg, mit gondol a graffitiről az utca embere!