Mi a helyzet a debreceni szemétfronton?

Mi a helyzet a debreceni szemétfronton?
© Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – A szelektív hulladékgyűjtés és -válogatás fejlesztésében látják a jövőt.

A kormány a hulladékégetők létesítését támogatná – Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban egy kormányzati sajtótájékoztatón (kormányinfón) beszélt egyebek mellett erről. Vajon Debrecen is ebben gondolkodik, avagy a hulladékválogatót részesíti előnyben? Ezzel a kérdéssel fordultunk a debreceni polgármesteri hivatalhoz.

A válaszból kiderül, hogy Debrecen a hulladék minél hatékonyabb újrahasznosítása mellett teszi le a voksát. Sőt, abban érdekelt, hogy a polgárok, a gazdaság szereplői, minél környezettudatosabb módon gondolkozzanak, s fordítsanak gondot arra, hogy háztartásukban, vállalkozásaikban a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen.

Van válogató

Képesné Domokos Csillától, az AKSD Kft. szóvivőjétől megtudtuk, hogy Debrecenben évente 47 ezer tonna kommunális hulladék keletkezik. Ezen felül további 2 ezer 300 tonna szelektíven gyűjtött anyagot is beszállítanak a Regionális Hulladékkezelő Telepre. A vegyes hulladékot lerakják. A szelektíven gyűjtöttet azért, hogy az teljesen tiszta legyen, 11 éve utóválogatják, ellenőrzik. A 23 dolgozó a papírt, a műanyag PET palackokat, a fóliát, az üveget, a többrétegű italos kartondobozokat, fóliákat, valamint az alumínium- és a vasdobozokat különíti el. Az így keletkező, újra felhasználható úgynevezett másodnyersanyagokat feldolgozó üzemekbe továbbítják.

HBN–OCs
hirdetés