Mézeskalács és fehércsokoládé is van Debrecen város tortájában

Akt.:
Bemutatták Debrecen város tortáját
Bemutatták Debrecen város tortáját - © Fotó: Matey István
Debrecen – Édes különlegességet lehet hétfőtől megkóstolni több debreceni cukrászdában.

Újabb különlegességgel gazdagodott a cívisváros gasztronómiai kínálata a virágkarneválhoz szorosan kapcsolódva.

Ismét egy példátlan összefogásból született valami új, ez pedig nem más, mint Debrecen város tortája. A hagyományokra építkező, ám modern alapanyagokat is tartalmazó finomság a debrecenieknek köszönhetően jött létre”

– mondta a hétfői sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, hangsúlyozva, a város tortájában a múlt, a jelen és a jövő találkozik, és az a cél, hogy egy újabb hagyomány szülessen.

mt (2)Fotó: Matey István

A Debreczeni mézes-mázas fantázianevet kapó sütemény alapja a város nagy múltú mézeskalács hagyományából merít. – Egyértelmű volt számunkra, hogy a torta a mézeskalácsból induljon ki. Ezen egy kicsit lazítottunk, hogy szeletelhető legyen, így került bele többek között fehércsokoládé, ribizlizselé és a mousse is. Amikor megkóstoltam ezt a tortát, a gyermekkorom jutott eszembe – mondta Balogh István, a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke, akinek az alaprecept köszönhető. A méz a környékre jellemző alapanyag, mellette a csillagánizs, a fahéj és a szegfűszeg kölcsönöz meghatározó ízt a tortának. Az ízélményt a ribizli könnyedsége és a karamell párosítása fokozza, a modern cukrászat irányelveit követően pedig mousse és fehércsokoládés ganache is megjelenik benne.

mt (1)Fotó: Matey István

Radics László, debreceni mézeskalácsos népi iparművész elmondta, nem volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé áll.

Tavaly adventkor elkészítettük mézeskalácsból Debrecen szívét, mely most Debrecen város tortáján is megjelenik”

– mondta, s valóban, mintegy megkoronázva a mesterművet, apró, díszes mézeskalács-szívecskék sorakoznak a sütemény tetején.

Debrecen város tortáját több cukrászdában is meg lehet vásárolni és kóstolni.

Koktéllal lehet öblíteni

A gasztronómiai újdonságok sora azonban a város tortájával nem ért véget, helyi kistermelőktől vásárolt mézzel, chilivel és ehető virággal kísérletezve megszületett Debrecen város koktélja is több variációban, Simon Róbertnek, a Paparazzi Terrace bártenderének köszönhetően. A pikáns ízesítésű italokat rézbögrében szervírozzák.

VK