MEXIKÓI-ÖBÖL – Angliai jachtversenyre ment a BP-főnök

Újabb kritika érte a British Petrol (BP) vezérigazgatóját: Tony Hayward szombaton egy angliai jachtversenyen vett részt fiával együtt. Többek szerint nem illendő az ilyen nyilvános szórakozás akkor, amikor a Mexikói-öbölben még mindig szivárog az olaj a BP felrobbant fúrótornyából.

A Fehér Ház szerint Hayward “újabb hibát” követett el azzal, hogy részt vett a versenyen, környezetvédő csoportok pedig úgy fogalmaztak, hogy a BP-főnök “megsértette azokat, akiket érint az olajszivárgás.”

A BP viszont megvédte Haywardot: az olajcég szerint ez volt első szabadnapja azóta, hogy felrobbant és elsüllyedt egy olajfúrótorony a Mexikói-öbölben április 20-án.

104 millió dollár azoknak, akiket kárt ért az olajszivárgás

Hayward a szombatot az angliai Isle of Wight nevű sziget körül töltötte, ahol a JP Morgan nevű cég jachtversenyén vett részt fiával együtt. Le is fotózták őket Hayward 270 ezer dollárt (csaknem 61 millió forint) érő, Bob nevű hajóján.

A Fehér Ház kabinetfőnöke, Rahm Emanuel szerint Hayward “újabb hibát követett el azzal, hogy elutazott Angliába, ahelyett, hogy az olajszivárgással foglalkozott volna.” A Greenpeace egyik illetékese szerint a BP-főnök “sót szórt azoknak a sebeibe, akiket érint a környezeti katasztrófa.”

A BP eközben közölte: már 104 millió dollárt (több mint 23 milliárd forint) fizetett ki azoknak a helyieknek a Mexikói-öböl mentén, akiket kárt ért az olajszivárgás után. A legfrissebb becslések szerint naponta csaknem 60 ezer hordónyi nyersolaj szivárog a Mexikói-öbölben.