Meteorológiai szolgálat: melegebb volt a szokásosnál az idei tavasz

Budapest – Az idei tavasz melegebb volt a szokásosnál – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

Az évszak középhőmérséklete országos átlagban elérte a 11,5 Celsius-fokot, amely 0,7 fokkal haladja meg az 1980-2010-es normálértéket. A március és az április enyhe volt, a május viszont a csapadékos időjárás nyomán országos átlagban 0,5 fokkal hűvösebb volt, mint általában.

Május 29-én volt a legmelegebb tavaszi nap: Körösszakálon 31,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. A leghidegebbet, mínusz 9,6 fokot március 20-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson rögzítették.

Áprilisban sorra dőltek meg a melegrekordok, a hónap végén – egy hidegfront hatására – ugyanakkor az Északi-középhegységben, a Dunántúlon és a fővárosban is több helyen fagyott. Április 25-én Kékestetőn 2 centiméter friss hó hullott.

A március, de különösen az április száraznak bizonyult, míg a május a szokásosnál csapadékosabb volt.

Összességében az 1901-től rögzített mérések sorában az idei volt a 22. legmelegebb és a 34. legszárazabb tavasz – olvasható az elemzésben.

– MTI –