Mesterséges intelligencián alapuló hazugságvizsgáló

Mesterséges intelligencián alapuló hazugságvizsgáló
© estihirlap.hu

Arcfelismerési technológián és mesterséges intelligencián (AI) alapuló hazugságvizsgálót mutattak be kínai tudósok. Az eszköz hagyományos társainál pontosabb eredményeket garantál.

Újfajta poligráfot mutattak be kínai tudósok. Az eszköz észleli a megfigyelt személy nemét, apró arckifejezéseit, bőrszínét, hőmérsékletét, szívverését és hangjának jellemzőit kamerák és a testtel nem érintkező szenzorok segítségével.

A korábbiak kijátszhatók

Elemzi az emberek gondolatát és hangulatát az összegyűjtött információk alapján. A vállalat a Csungkingi Kínai Tudományos Akadémiai Intézettel és a Sanghaji Csiao Tong Egyetemmel közösen dolgozott a fejlesztésen. Hszi Cso, a műszert kifejlesztő Cloudwalk Company vezetője elmondta, hogy hagyományos poligráfok testtel érintkező szenzorokat használnak a vérnyomás, a megfigyelt személy izommozgásainak elemzésére, gyakran azonban nem működnek olyan emberrel szemben, aki profi kiképzést kapott a műszer kijátszására. Annak köszönhetően pedig, hogy az új berendezésnek nincs szüksége fizikai kapcsolatra, alkalmazása során csökken a megfigyelt személy ébersége is.

Az AI Brain nevet viselő új technológia működése hat fő elemre – arcfelismerésre, hangfelismerésre, jelentéstani felismerésre, alaktani felismerésre, fizikai felismerésre, valamint intelligens döntésre és ellenőrzésre – épül.

Pontosabb eredmény

A kutató kiemelte: a műszer napfényben és sötétben egyaránt alkalmazható és sokkal pontosabb eredményeket ér el, mint a hagyományos hazugságvizsgálók.

ÉKN