Mesterházy: "Valaki mondjon végre valamit"

“Szakmapolitikai” vitát kezdeményez az MSZP a Fidesszel. A cél az, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak lehetõsége nyíljon végre konkrétumokat mondani a választókat érdeklõ kérdésekrõl – közölte Mesterházy Attila a szombati választmányi ülés szünetében.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor évértékelõ-beszéde kapcsán elmondta, továbbra is hiányolja a Fidesz programját, ezért a Facebook internetes közösségi portálon várja az észrevételeket arról, hogy mi maradt ki a beszédbõl.

Az Orbán-beszéd kapcsán Mesterházy Attila ismét emlékeztetett, a történelemben egyszer már volt olyan politikus, Benito Mussolini, aki megválasztása elõtt azt mondta: programja egyszerû, kormányozni akarja az országot.

Mesterházy Attila szerint a vita formája bármi lehet, a lényeg a tartalom. Jó lenne tudni például, hogy a Fidesz valóban tervez-e központosítást a médiában, illetve mi a helyzet a nyugdíj-kérdéssel. Orbán Viktor csak futó említést tett errõl beszédében, pedig a nyugdíjasok többet érdemelnek ennél – mondta Mesterházy. Arra kérdésre, hogy a többi párttal is vitáznának-e, azt válaszolta: elsõsorban a Fidesz az ellenfelük, a többiek már nyilvánosságra hozták programjukat. A kormányfõ-jelölti vitával kapcsolatban azt mondta, ennek nagy hagyományai vannak Magyarországon, és fontosságát egyedül a Fidesz kérdõjelezi meg.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a pártnak három feladata van a kampányban. Egyrészt be akarnak számolni, reális képet adni a szocialista kormányok eddigi eredményeirõl, a Fidesz ugyanis azt sugallja, mintha az ország romokban heverne. Emellett fel kell hívni az emberek figyelmét a Fidesz “szemfényvesztéseire”, azaz kritikai véleményt kell mondani arról, amit tesznek – mondta Mesterházy.

A politikus emlékeztetett, szerintük a Fidesz kínosan ügyel arra, nehogy konkrétum is elhangozzon a programmal kapcsolatban. Nagyon nehéz kihámozni a tartalmat a mondandójukból, aki pedig elszólja magát, azt megbüntetik – fogalmazott. Harmadrészt az MSZP szeretne a jövõrõl beszélni, arról, hogy milyen világképet kínál a választóknak. A párt új baloldali politikát hirdet, hogy megvédje a demokráciát és a jogállamiságot – mondta.

Orbán Viktor évértékelõ beszédét Mesterházy úgy kommentálta, a Fidesz elnöke biankó csekket kér a választóktól, illetve “sok beszédnek sok az alja”.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy nappal korábbi értékeléséhez hasonlóan most is emlékeztetett, a történelemben volt már egyszer egy olyan politikus, méghozzá Benito Mussolini, aki megválasztása elõtt azt mondta: programja egyszerû, kormányozni akarja az országot.