Mesterházy: Se párbeszéd, se nemzeti együttműködés

A kormány a hatalom központosítására törekszik, nem veszi figyelembe a szakmai álláspontokat, az elmúlt harminc napot is a kapkodás jellemezte – mondta pénteken Mesterházy Attila Veszprémben.

Az Orbán Viktor által bejelentett 29 pontról azt mondta: az a szegényektől elvesz és a gazdagoknak kedvez.

Kapkodás volt jellemző az elmúlt harminc napra, a kormány fontos törvénytervezeteket az utolsó pillanatban nyújtott be, hogy az ellenzéknek minél kevesebb ideje legyen szakmai álláspontja kialakítására – mondta pénteken Mesterházy Attila Veszprémben. Az MSZP frakcióvezetője a párt soron kívüli megyei tisztújító küldöttgyűlésére érkezett Veszprémbe.

A gyűlés előtti sajtótájékoztatón Mesterházy úgy fogalmazott: nem valósul meg a Fidesz által sokat hirdetett párbeszéd és nemzeti együttműködés sem a kormányzásban. Szerinte a kormány a hatalom központosítására törekszik. A pénteken benyújtott új médiatörvény-tervezettel kapcsolatban elmondta: az is a korábban ígért párbeszéd nélkül készült el. A tervezet arról szól, hogyan lehetne központosítani a közszolgálati médiát.

A miniszterelnök által bejelentett 29 pontot aggályosnak nevezte a frakcióvezető. Azt mondta: a minimálbér megadóztatása és például az egykulcsos adórendszer is olyan elképzelés, amely a szegényektől elvesz, a gazdagoknak pedig ad. Mesterházy a 200 milliárdos banki elvonással kapcsolatban elmondta: félő, hogy a pénzintézetek ezt a kiesést majd az ügyfelekre hárítják.

A szocialista politikus látszatintézkedéseknek nevezte a kormány eddig tevékenységét, ugyanakkor azt mondta: örvendetes, hogy vannak olyan ügyek – például a kilakoltatási moratórium – amelyek a Bajnai-kormány tevékenységének folytatásaként értelmezhetők.

– Független HÍrügynökség –