Helyi közélet

2013.03.06. 12:41

A földhasználók kötelezettségeiről

Hajdúböszörmény - Ez év elejétől több új kötelezettsége keletkezett mindazoknak, akik termőföldet használnak.

Hajdúböszörmény - Ez év elejétől több új kötelezettsége keletkezett mindazoknak, akik termőföldet használnak.A földhasználatról szóló törvény változásairól szólva Gyarmati Sándor, a Hajdúböszörményi Járási Hivatal Földhivatala vezetője sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a belterületi, egy hektárnál nagyobb, a külterületi és a zártkerti, termőföldként hasznosított földrészletekre (aranykorona értékkel rendelkező ingatlanok) vonatkoznak – az erdő művelési ágú területek kivételével.

A földhasználati nyilvántartás tartalma 2013-tól kiegészül a földhasználó állampolgárságának megjelölésével, illetve személyi azonosítójával (ezt neveztük régebben személyi számnak), gazdálkodó szervezet esetében pedig a statisztikai azonosítóval. Ennek rögzítése érdekében március 30-ig minden, már bejegyzett földhasználónak azonosító adatközlési adatlapot kell benyújtania, amihez csatolni kell a fenti adatokat igazoló okiratok másolatát is. A január 1-jétől a korábban bejelentésre nem kötelezett, 1 hektár alatti termőföldek használatát is nyilván kell tartani, ezért földhasználati bejelentési adatlapot kell benyújtani április 30-ig. Az új típusú bejelentési adatlap mellé már nem szükséges az adatközlési adatlap kitöltése, hiszen az már tartalmazza a megfelelő rovatokat, viszont az okmányok másolatát itt is csatolni kell.

Közös tulajdon

Kedvező változás a földhasználati nyilvántartásban, hogy az ebben az évben kezdeményezett eljárások mentesek az igazgatási szolgáltatási díj és illeték alól. Az erről rendelkező jogszabály kihirdetése előtt megfizetett díjakat a Kormányhivatalok segítségével május 28-áig visszatérítik.

A közös tulajdonban álló termőföldek használatának szabályai is változtak. Amennyiben a február 1-je után bejelentett földhasználat nem a földrészlet teljes területére vonatkozik – a zártkerti ingatlanok kivételével – a termőföld tulajdonosainak használati megállapodásban kell rögzíteniük egymás között a használati rendet. A szükséges formanyomtatványok részint on-line kitölthetők a www.foldhivatal.hu nyomtatványok menüpont alatt, illetve ugyaninnen szerkeszthető formában letölthetők.

Okmányirodai rend

Az Okmányirodák új ügyfélfogadásáról Kovács Edit okmányirodai osztályvezető tájékoztatott. Minden okmányiroda heti 30 órában, ezen belül egy hosszított napi ügyintézéssel kívánja kiszolgálni az ügyfeleket (Hajdúböszörményben szerdán, Hajdúdorogon kedden van a hosszabbítás). A fentiekből kivétel a Debreceni Okmányiroda, ahol 2013. március 1- től a hét minden munkanapján reggel 8- tól este 20 óráig várja az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában