Merülő légáramlat okozta a miskolciak repülőbalesetét?

Személyiségi jogokra hivatkozva nem mondta meg egyetlen hatóság sem, hogy ki volt az két miskolci férfi, akik repülőgép balesetet szenvedtek el vasárnap Szlovákiában Zsolna közelében.

Több mint ezer méter magas hegy oldalának csapódott a gép amikor egy szűk völgyből nem tudtak időben felemelkedni. A súlyos sérülést elszenvedett férfi páros nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem hagyták ott a fogukat.

Sok nyitott kérdés 

Bajkó Erika a Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) szóvivője azt mondta, hogy a baleset után a Polgári Légiközlekedési Biztonsági Szervezet emberi utaztak ki a helyszínre és beszéltek a kinti hatóságokkal, valamint a magyar sérültekkel. (A szóvivő még azt sem volt hajlandó megnevezni, hogy miskolciak lennének a sebesültek!) Úgy tűnik, hogy nem műszaki hiba történt a Moran típusú kisrepülőgéppel, hanem feltehetően merülő áramlatba került, ezért csapódtak a hegyoldalhoz.

Amennyiben a pilóták komoly szabálytalanságot légiközlekedési veszélyeztetést követtek volna el, azt a szlovák hatóságok megállapítanák, akkor végső soron a magyar hatóság bevonhatná a pilóta szakszolgálati engedélyét, magyarul a repülőgépvezető jogosítványát. Konkrétumként a szóvivő annyit tudott mondani, hogy több magyar kisrepülőgép indult egy napos túrára Szlovákiába. Berepültek egy szűk völgybe, ahol feltehetően nem rendelkeztek kellő helyismerettel. A szóvivő nem adott választ arra a kérdésre, hogy a gépek melyik repülőtérről szálltak fel. Mint fogalmazott: “még nem kaptak hivatalos információt róla…” 

A miskolci repülőklub illetékes érdeklődésünkre azzal hárította el a kérdést, hogy kezdőbetű alapján nem lehet megállapítani, hogy ki lehettek a pilóták. Még ha felröppent is a hír: miskolciakról van szó. Lapértesülésünk szerint az egyik repülő korábban a megye egyik nagyvállalatának vezérigazgatója volt. Amennyiben hazatér a kórházból, megpróbálunk beszélni vele.

PT