Mertek nagyot álmodni – megújult a pocsaji templom

Megújult a pocsaji templom
Megújult a pocsaji templom - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – Több évtizedes, igen leromlott állapotából 5 év közös összefogása és sokak erőfeszítése révén kívül-belül megújult a közel 300 éves pocsaji görögkatolikus templom.

A templom felújítási munkálatai 2009 őszén kezdődtek meg az élet- és balesetveszélyessé vált templomtorony levételével – helyére az új, a régi tökéletes mása került.

Az egész templom restaurálásának költségeit több részből finanszírozták: a pocsaji önkormányzat, a Hajdúdorogi Egyházmegye és pályázaton nyert, közel 10 millió forint összeg, melyek segítségével létrejött a teljes rekonstrukció.

Megtörtént idén nyárra a templom utólagos falszigetelése, külső homlokzatának teljes felújítása, majd sokak támogatásával a teljes belső festés és a torony homlokzata is megújult.

A vasárnapi első szentmisén | Fotó: magánarchívum A vasárnapi első szentmisén | Fotó: magánarchívum ©

A padozat is javításra szorult, ennek munkálatait is elvégezték. Új bejárati ajtók is kerültek a templom mindkét bejáratához, szintén jószándékú felajánlásokból. A pályázati források, az egyházmegyei támogatások, valamint a helyiek és elszármazottak mellett több barátot is köszönet illet önzetlen segítő szándékukért.

A megújult templom felújítási munkálatait mindvégig – 2009-től kezdődően a mai napig – a helyi görögkatolikus parókus, Kanyó Árpád koordinálta, aki az elmúlt vasárnapi szentmisét már az újjáépült templomban tartotta.

– Nagyné Kelemen Mónika –