Mert a zene mindenkié – vallja a nyíregyházi tanárnő

Dr. Venter Györgyné a Bonis Bona díjjal
Dr. Venter Györgyné a Bonis Bona díjjal - © Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – Fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is megízleljék a művészetet.

  • Közel két évtizede a sajátos nevelési igényű gyerekek zenei nevelésére zenei műhelyeket hoztam létre a Bárczi Gusztáv általános iskolában és a Ridens szakgimnáziumban.
  • A tanítványaim közül Severa Ágnes a Paraszupersztár különdíjasa lett, Váradi Gusztáv pedig az X-Faktor legjobb 50 énekese közé jutott be – büszkélkedett a közelmúltban Bonis Bona-díjjal kitüntetett dr. Venter Györgyné, aki saját teljesítményéről szerényen annyit mondott: ő csak tette a dolgát…

Kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetségfejlesztő munkája elismeréseképpen „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat adományozott a közelmúltban dr. Venter Györgynének az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Budapestre költözik a férjével

– Az egész életem a zenéről és a tehetségfejlesztésről szólt. A díj, aminek természetesen nagyon örülök, nem cél volt, hanem következmény. Egyszerűen tettem a dolgom, a lehető legjobb tudásom szerint, a legtöbbet kihozva a tanítványaimból.

A zene rendre, alázatra, együttműködésre tanít, érzelmeket közvetít, lelki erőt ad, az önkifejezés kiváló eszköze, melynek hatására „megnyílnak” az előadók és a hallgatók is – mesélte szerkesztőségünk vendégeként „mindenki Magdi nénije”, akit a közelmúltban rendezett fogyatékkal élők országos művészeti fesztiválján és a tanévzárón is hálatelt szívvel, könnyes szemmel búcsúztattak „gyermekei”, a Ridens és Bárczi iskolák diákjai, dolgozói.

Merthogy dr. Venter Györgyné nemrégiben úgy határozott, sok évtized után búcsút int a szabolcsi megyeszékhelynek, és nyugdíjas éveit inkább a fővárosban élő gyermeke, unokája mellett tölti, ahol szintén nagy szükség van rá.

A tanítványaira a legbüszkébb

– A Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzetem magyar-ének, zenetanári, majd mesterdiplomát. Munkámat kezdetektől a zene iránti elkötelezettség, a tehetségek felkarolása, támogatása, fejlesztése jellemezte. Az Apáczai Gyakorló Általános Iskolában az ének-zene szakos hallgatók módszertani tudását alapoztam meg. A Művészeti Szakközépiskolában a zenei pályára készülő tanulók hazai és nemzetközi versenyekre felkészítése, továbbtanulásuk segítése volt a feladatom.

– A Munkácsy Művészeti Iskola igazgatójaként fontos feladatnak tartottam, hogy a távoli, kis településeken élő gyerekek is részesüljenek művészeti képzésben, segítve ezzel a hátrányos helyzetben élő tehetségek felzárkóztatását. Közel két évtizede a sajátos nevelési igényű gyerekek zenei nevelésére zenei műhelyeket hoztam létre a Bárczi Gusztáv általános iskolában és a Ridens szakgimnáziumban. Itt kisiskolás kortól a középiskolás évek végéig egyénre szabott módszerekkel fejlesztettem a látás-, hallás- és mozgássérült, a tanulásban akadályozott és autista fiatalokat a Tomsits Rudolf Művészeti Iskola támogatásával.

– Az iskolai, városi, megyei szerepléseken túl nagy sikert arattak növendékeim a fogyatékkal élők művészeti fesztiváljain, az országos Ki mit tud?-okon, versenyeken, ahonnan számos első helyezéssel, kiemelt fődíjjal tértünk haza. A tanítványaim közül Severa Ágnes a Paraszupersztár különdíjasa lett, Váradi Gusztáv pedig az X-Faktor legjobb 50 énekese közé bejutott – büszkélkedett Magdi néni, aki a sajátos nevelési igényű tanulók nevelésében, oktatásában végzett munkájáért Bárczi Emlékplakettet, a Lions Tehetség Programban végzett esélyteremtő innovatív tevékenységéért a Művészeti Tehetségsegítő Tanács Emlékplakettjét kapta meg.

Az idei „Bonis Bona” díjat tavaly a „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanári Díj” előzte meg.

– Palicz István –