Sport

2016.08.11. 18:56

Rio 2016 - Magyar éremesélyek atlétikában és úszásban

Budapest - Atlétikában és úszásban reménykedhet éremszerzésben a magyar küldöttség a Rio de Janeiró-i olimpia hetedik, pénteki versenynapján.

Budapest - Atlétikában és úszásban reménykedhet éremszerzésben a magyar küldöttség a Rio de Janeiró-i olimpia hetedik, pénteki versenynapján.

Péntektől tíz napon át az Olimpiai Stadion ad otthont a játékok egyik kiemelkedő programjának, az atlétikai versenyeknek. A 19 fős magyar csapatból a pénteken versenyző súlylökő, Márton Anita a legnagyobb reménység. A békéscsabai atléta az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon, tavaly első lett a prágai fedettpályás kontinensviadalon, s negyedik a pekingi világbajnokságon, idén pedig ezüstöt nyert a fedett vb-n és az szabadtéri Eb-n is. Az olimpián újra az országos csúcs megdöntését tűzte ki célul, amennyiben ez sikerül, s túldobja a 20 métert, az dobogót érhet.

Döntőbe, illetve az első nyolc közé kerülhet az Athénban olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán, illetve két hétpróbázó, az Eb-4. Krizsán Xénia és az Eb-5. Zsivoczky-Farkas Györgyi, akik szintén pénteken kezdik meg szereplésüket. Mellettük 20 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté lesz még érdekelt atlétikában.

Az Olimpiai Uszodában a magyar idő szerint kora esti előfutamokban Molnár Flóra (50 m gyors), Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely (1500 m gyors), valamint a férfi 4x100 méteres vegyesváltó lesz érdekelt. Amennyiben sikerrel veszi a csütörtöki előcsatározásokat, éjjel a döntőben úszhat 200 méter háton a versenyszám egyik esélyese, a világbajnoki bronzérmes Hosszú Katinka. Amennyiben ezen a távon is nyer, negyedik aranyérmét szerzi Rióban, amivel beállítaná Keleti Ágnes magyar csúcsát. A legendás tornász 1956-ban, Melbourne-ben négy aranyérmet nyert, ez másnak azelőtt és azóta sem sikerült a magyarok közül.

György Réka (200 m hát), Kapás Boglárka és Risztov Éva (800 m gyors), Cseh László és Pulai Bence (100 m pillangó), valamint Takács Krisztián (50 m gyors) és Molnár Flóra (50 m gyors) szintén érdekelt lehet a döntőkben.

Fontos mérkőzést játszik az egyelőre nyeretlen magyar válogatott a férfi vízilabdatorna csoportkörének negyedik fordulójában, ugyanis a pont nélkül az utolsó helyen álló Japán ellen kötelező és a továbbjutáshoz elengedhetetlen a győzelem.

A cselgáncstorna zárónapján a magyar színeket a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában a pontszerzésre esélyesnek tartott, vb-második Bor Barna képviseli.

Magyar idő szerint 18 órától lép kötelek közé az ökölvívó Harcsa Zoltán, akire a 75 kilósok nyolcaddöntőjében a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár.

A sportlövők közül Sidi Péter pénteken a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban indul, amelyben négy évvel ezelőtt Londonban a 11. helyen zárt.

Vitorlázásban a szörfös Cholnoky Sára és Gádorfalvi Áron, Laserben Vadnai Benjámin és Érdi Mária is vízre száll.

Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz az egypár alsóági középfutamában áll rajthoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!