Merkel: valamennyi félnek tennie kell a közel-keleti feszültség enyhítéséért

Berlin – A közel-keleti feszültség enyhítéséért valamennyi félnek tennie kell – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után.


Benjamin Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Izraelnek meg kell védenie polgárait, de a veszélyek elhárításában szem előtt kell tartania az arányosság elvét.

A német kancellár hozzátette: a telepek építése a megszállt palesztin területeken nem segíti elő a békefolyamatot és a Németorzság éltal kívánatosnak tartott kétállami megoldást, vagyis azt, hogy legyen egy zsidó és egy palesztin állam.

Angela Merkel a bírálatok mellett azt is aláhúzta, hogy Izrael léte és biztonsága alapvető német államérdek.

Benjamin Netanjau kiemelte, hogy Izrael ugyan békét akar, de a palesztinok nem hajlandóak a tárgyalások folytatására, és nem határolódnak el a terrorizmustól. Az utóbbi hetekben újra fellángolt erőszakhullámért is a palesztinok felelősek – tette hozzá.

Az izraeli kormányfő a berlini sajtótájékoztatón is kifejtette azt a gondolatát, hogy Hádzss Amín al-Huszeini egykori jeruzsálemi muftinak is van felelőssége a holokausztban. Azt mondta, hogy a mufti háborús bűnös és együttműködött a nácikkal. Ugyanakkor – tette hozzá Benjamin Netanjahu – kétségtelen, hogy a holokauszt első számú felelőse Adolf Hitler.

Előzőleg, még Jeruzsálemben az izraeli kormányfő egy konferencián azt mondta, hogy szerinte Adof Hitler eredetileg nem is kiirtani, hanem száműzni akarta a zsidókat, és csak a zsidók tömeges palesztinai bevándorlása miatt aggódó Hadzs Amin Al Husszeini jeruzsálemi mufti javaslatára döntött megsemmisítésük mellett.

A német kormány még délután reagált Netanjahu kijelentésére. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a holokausztért a náci Németország a felelős. Valamennyi német pontosan tudja, hogy a nácik “gyilkos faji őrülete vezetett ahhoz a civilizációs töréshez, amelyet a holokauszt jelentett”, és ezt minden iskolában megtanítják, hogy Németországban soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi – mondta Steffen Seibert.

Benjamin Netanjahu az eredeti tervek szerint az előző héten látogatott volna Berlinbe, kormányának több tagjával, hogy részt vegyen a német-izraeli kormánykonzultáción, amelyet 2008 óta minden évben megtartanak, felváltva a német és az izraeli fővárosban.

Az értekezletet az izraeli fél kérésre halasztották el, Benjamin Netanjahu a harmadik intifádaként (palesztin felkeléséként) is emlegetett erőszakhullámmal indokolta a kérést. A kormánykonzultáció új időpontját még nem tűzték ki.

Az izraeli kormányfő szerdán kétnapos hivatalos látogatást kezdett a német fővárosban. Csütörtökön tárgyal Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is. Csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter is Berlinbe látogat, és várhatóan megbeszélést folytat majd Netanjahuval is.

– MTI –