Mérgezéses baleset történt egy cseh vegyipari vállalatnál, egy személy meghalt

Akt.:
Mérgezéses baleset történt egy cseh vegyipari vállalatnál, egy személy meghalt
© Illusztráció: Pixabay
Prága – – Meghalt csütörtökön délután az észak-csehországi Decínben annak a több mint húsz személynek az egyike, akiket délelőtt mérgezéses megbetegedéssel kellett kórházba szállítani – közölte Ivo Chrástecky, a regionális egészségügyi intézetek szóvivője.

Decínben csütörtökön reggel a helyi Chemotex vegyi üzemben mérgező fenol került a levegőbe, aminek következtében kéttucatnyi embert mérgezési tünetekkel a környékbeli kórházakba kellett szállítani. Ivo Chrástecky délutáni bejelentése szerint az áldozaton kívül további három személy mérgezése tekinthető súlyosnak, de egyikük sincs már életveszélyben. Megfigyelésre az orvosok összesen 16 személyt tartanak péntekig a kórházakban.

A baleset a Chemotex vegyipari és kozmetikai vállalat területén akkor történt, amikor egy tartálykocsi ciszternájából a helyi tartályokba csapolták a mérgező fenolt. Egy gumicső megrepedt, majd szétszakadt és a mérgező anyag néhány személyt lefröcskölt, míg a többiek belélegezték.

A fenol az egyik legegyszerűbb aromás vegyület, a Chemotex kozmetikai termékek előállításánál használja. A baleset következtében a vállalat ideiglenesen leállította a termelést.

Egy hónapja a Decínhez közeli Kralupy nad Vltavou vegyiművekben volt robbanásos baleset, melynek következtében hatan meghaltak.

– MTI –