Merényletek Párizsban – Vezérkari főnök: fokozottan védik az országban lévő külföldi katonákat

Budapest – Szervezett formában gondoskodik a Magyarországon lévő külföldi katonák fokozott védelméről a Magyar Honvédség – közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke szombaton az MTI-vel.

A péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a pénteki franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnökének vezetésével Magyarországon összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport. A megerősített biztonsági intézkedések nyomán a Magyar Honvédség is megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek.

Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat – emelte ki a HM.

Benkő Tibor vezérezredes felidézte: jelenleg mintegy negyven cseh és szlovák katona tartózkodik Magyarországon, ők az illegális migrációs helyzettel összefüggésben, a V4-es együttműködés keretében elrendelt Balaton 2015 elnevezésű nemzetközi közös kiképzésen vesznek részt. Laktanyákban vannak elhelyezve. Ezek őrzés-védelmét egyébként is megerősítették, továbbá arra törekszenek, hogy mivel hétvége van, az esetleges szabadidős tevékenységük során kerüljék el a tömegrendezvényeket, az olyan helyszíneket, ahol tömegek lehetnek, hogy minél inkább csökkentsék az esetleges veszély mértékét.

A Magyar Honvédség fokozta továbbá a biztonsági intézkedéseket a határok mentén és a missziókban lévő katonáknál is. Ezzel együtt a katonák feladatellátása nem változik, továbbra is az eddigiek szerint végzik munkájukat.

A magyar katonák 14 országban vesznek részt békefenntartói, missziós feladatokban. Az ő feladatuk, hogy a helyszínen próbálják stabilizálni a helyzetet. Ezen missziós helyszínek közül ebben a helyzetben kiemeltnek számít Irak, Erbíl, ahol kimondottan a párizsi terrorcselekmények elkövetését is vállaló, magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen harcoló kurd peshmerga erők kiképzését támogatják.

A vezérezredes kitért arra is, hogy jelenleg nincs arra utaló konkrét jel, hogy az Európát sújtó tömeges migrációs hullám és a párizsi terrorcselekmények között összefüggés van. Ugyanakkor a vezérkari főnök szerint tény az, hogy naponta több ezer ember lép be ellenőrizetlenül, kontroll nélkül Európába, ami magában rejti annak veszélyét, hogy köztük ilyen cselekedetekre specializálódott – Európa és Magyarország biztonságát veszélyeztető – emberek is lehetnek.

– MTI –