Merényletek Párizsban – Uniós külügyminiszterek: katonai beavatkozásra és diplomáciai lépésekre egyaránt szükség van

Brüsszel – A terrorista csoportok elleni összehangolt katonai beavatkozás, valamint a diplomáciai lépések szükségességéről beszéltek az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésére érkező politikusok az újságíróknak. Kiemelték: a szélsőséges csoportok és azok vezetőinek felkutatása közös európai ügy.

Didier Reynders belga külügyminiszter emlékeztetett: a brüsszeli zsidó múzeumnál tavaly elkövetett merénylet óta köztudott, hogy terrorveszély van Európában. Rámutatott arra is, hogy a hasonló támadásokat csak a tagállamok együttműködéssel, információcserével lehet megelőzni.

Belgium és Franciaország között évek óta nagyon jó az együttműködés a felderítésben. Ez a munka azonban csak az első lépés, amelyet továbbiaknak kell követniük – mondta a miniszter.

Hozzátette: ez nemcsak Belgium és Franciaország ügye, hanem Egész Európáé.

“Meg kell osztanunk a titkosszolgálati információinkat, hiszen egy nemzetközi hálózattal kell szembeszállnunk, amelynek tagjai szabadon lépik át a tagországok határait” – fogalmazott Didier Reynders. Elmondása szerint 30 ezer külföldi harcol legalább száz országból az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban Szíriában és Irakban.

Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere szerint csak közös megoldásban szabad gondolkodni a pénteki brutális és barbár cselekedet után. Közölte: a tanácskozás legfőbb célja az Európai értékek megőrzése.

“Ki kell mondanom, hogy minden demokratikus eszköz mellett, a NATO bevonásával, katonai eszközöket is be kell vetni a küzdelemben” – fogalmazott a bevándorlási ügyekért is felelős miniszter.

“Szíria mellett Líbia ügyét is tárgyalni fogjuk, hiszen minden mindennel összefügg” – tette hozzá. A luxemburgi politikus azonban hangsúlyozta, hogy nem szabad összekötni a migrációt a terrorizmussal.

Aki a kettőt összekeveri, kapitális hibát vét – tette hozzá Asselborn. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja közölte: további egyeztetéseket folytatnak a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országokkal, Libanonnak és Jordániának pedig külön támogatást nyújt az unió biztonságuk megőrzéséhez.

“Az Iszlám Állam mindegyikünk ellensége, hiszen nemcsak Európa, hanem a civilizáció ellen intéztek támadást” – fogalmazott a politikus. Mogherini megerősítette, hogy diplomáciai, külpolitikai, titkosszolgálati és adott esetben katonai eszközöket is be fognak vetni a terrorszervezetek legyőzésére.

Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere szerint a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.
Jobban kell együttműködni a muzulmán közösségekkel, és fel kell világosítani a fiatalokat, hogy a radikalizálódás nem megoldás az egyén, vagy a közösség problémájára – tette hozzá.

Harlem Désir francia külügyi államtitkár megköszönte Európának és a világnak a szolidaritást és együttérzést, amelyet az elmúlt napokban országa iránt tanúsított.

“A terrorizmus elleni harc közös ügyünk, hiszen ahogy a halottak, úgy a sérültek között is több ország polgárait azonosították, akik Párizsban voltak, hogy a szabadság levegőjéből szippantsanak” – fogalmazott a miniszter.

Leszögezte: sok feladata van Európának a szélsőséges csoportok felkutatásában, a fegyverkereskedelem felszámolásában és a terrorizmus finanszírozásának megszakításában. Harlem Désir felhívta a figyelmet, hogy szükség van a schengeni határellenőrzés megerősítésére és Európa külső határainak biztosítására.

Az uniós külügyminiszterek egyperces csenddel emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira. A tanácskozáson a legális és illegális migráció, az EU és Afrika közötti érdekkülönbségek mellett a líbiai rendezésről is szó lesz.

– MTI –
hirdetés