Merényletek Párizsban – A francia titkosszolgálat azonosította a megrendelőt, de nem fedi fel a kilétét

Merényletek Párizsban – A francia titkosszolgálat azonosította a megrendelőt, de nem fedi fel a kilétét
© Fotó: Getty Images
Párizs – Azonosította a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek megrendelőjét a francia titkosszolgálat, de nem fedi fel a kilétét. Nem Abdelhamid Abaaoudról, a támadásokat követő rajtaütésben megölt francia-belga dzsihadistáról van szó – mondta Bernard Bajolet, a francia hírszerzés vezetője egy parlamenti meghallgatáson.

A titkosszolgálati vezetőt még májusban hallgatta meg zárt ajtók mögött az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadások megelőzésében, illetve az azokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okait kereste, s az ott elhangzottakat múlt héten közzétett jelentésében nyilvánosságra hozta. A Le Parisien és a Libération című francia napilapok idézték szerdán azt a részt, amelyben Bernard Bajolet az eleinte a támadások kitervelőjeként, majd a főszervezőként beállított Abdelhamid Abaaoud szerepéről beszél.

“Tény, hogy Abaaoud koordinált, de nem ő a megrendelő. Ismerjük a megrendelőt, de erről nem szeretnék semmit mondani” – mondta a titkosszolgálati vezető a meghallgatáson.

Abdelhamid Abaaouddal öt nappal a támadások után francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során a Párizshoz közeli Saint-Denis város egyik lakásában.

“Most már nagyon jól ismerjük az úgynevezett Iszlám Állam diagramját, és azt, hogyan szerveződik. Amely egyébként nem állam, és a legkevésbé sem iszlám” – fogalmazott Bernard Bajolet.

A titkosszolgálati vezető elismerte, hogy a 130 áldozatot követelő merényletek “a külső hírszerzés kudarcát” jelentik.

“A határainkon kívül tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, vagyis a DGSE (a külső hírszerzési igazgatóság) kompetenciájába tartozott (a felderítés). Valószínűleg a belső hírszerzés számára is kudarcot jelent abból a szempontból, hogy hazánkban hajtották végre a merényleteket, jóllehet a kommandó nem rendelkezett franciaországi bázissal” – mondta a titkosszolgálati vezető.

Azt is elárulta, hogy a francia szervek 2015 január óta tudtak az Európában szerveződő dzsihadista hálózatról. Ekkor tért vissza Abdelhamid Abaaoud Szíriából, és a titkosszolgálatok tudták, hogy Athénban tartózkodott. Ő volt a vezetője annak a terrorcsoportnak, amelynek tagjait 2015 januárban őrizetbe vették a kelet-belgiumi Verviers-ben. A sejt Brüsszelben tervezett merényletek. Őket a belga hatóságok vették őrizetbe, de nem szóltak a görög kollegáiknak, hogy időben állítsák meg Abaaoudot is.

“A görögöket alig 15 perccel a Verviers-i letartóztatások előtt értesítették. Ha előbb szóltak volna nekik, párhuzamosan le tudták volna Abaaoudot is tartóztatni Athénban. Amikor megérkeztek a beazonosított helyre, természetesen már túl késő volt” – idézték a lapok a francia titkosszolgálati vezetőt.

– MTI –
hirdetés