Helyi gazdaság

2013.04.02. 13:18

Tovább javult márciusban a feldolgozóipari BMI

Budapest, 2013. április 2., kedd (MTI) - Tovább javult márciusban a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kedden.

Budapest, 2013. április 2., kedd (MTI) - Tovább javult márciusban a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kedden.

A szervezet jelentése szerint a BMI értéke 55,7 pontra nőtt márciusban a februári 54,1 pontról.

A márciusi index hosszú távú átlaga 51,7, a hároméves átlag 54,2 százalék, így a mostani mindkettőnél magasabb.

A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, a mutató 50 pont alatti értékei a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, míg az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik. Az elmúlt egy évben háromszor volt 50,0 pont alatt az index.

Márciusban a termelési mennyiség indexe, a februári bővülés után ismét nőtt az előző havihoz képest. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben csak hatszor volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett. A mostani a hetedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya negyedszer növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor hat hónapból négyben szűkülést mértek.

A foglalkoztatottsági index emelkedése február után márciusban is folytatódott. A feldolgozóiparban a foglalkoztatottság 2011 utolsó negyedévében csökkent, 2012 januárban azonban az index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben és decemberben.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további növekedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harminchetedik hónapja növekednek. A mostani 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb márciusi ütem.

A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg. Az elmúlt hat hónapban háromszor csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egy hónap szűkülés után továbbra is az import mennyiségének növekedését jelzi.

Az exportindex esetében is hasonló folyamat figyelhető meg. Az index értéke enyhébben csökkent márciusban az előző hónaphoz képest. 2012 decemberében, 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári-márciusi értékek ismét növekedést jeleznek - áll az MLBKT jelentésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában