Merényletek Párizsban – A francia hatóságok 23 embert előállítottak, 104 ember nem hagyhatja el a lakhelyét

Bernard Cazeneuve (j) és Jan Jambon hétfői sajtótájékoztatója
Bernard Cazeneuve (j) és Jan Jambon hétfői sajtótájékoztatója - © Fotó: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Párizs – A francia hatóságok 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert a rendkívüli állapot keretében hétfőre virradó éjjel országszerte végrehajtott razziákban – közölte délelőtt Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre.

“Ezekkel a házkutatásokkal felgyorsulhatnak a radikálisok elleni nyomozások és bővíthetők az információink. Tizenkilenc megyében voltak házkutatások, Franciaország valamennyi nagyvárosa körül, a köztársaság egyetlen vidékét sem hanyagoljuk el” – mondta a miniszter, aki azt is jelezte, hogy az elmúlt 48 órában 104 ember számára rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat.

“Az éjszaka összegyűjtött információk bűnözői bandák és esetegesen terrorhálózatok felszámolásához lehetnek hasznosak” – hangsúlyozta a belügyminiszter. “Ez csak a kezdet, az ilyen akciók folytatódni fognak. A köztársaság válasza széleskörű és teljes. Azt, aki a köztársaságra támad, utoléri a köztársaság. Kíméletlen vele és társaival, azokkal, akik segítették és azokkal, akik kiképezték” – fogalmazott Bernard Cazeneuve.

A rendkívüli állapot miatt a megyei prefektusok és rendőri vezetők bírói engedély nélkül rendelhették el ezeket a házkutatásokat, amelyek elsődleges célja a megelőzés, s nem a múlt péntek esti merényletek miatt indított nyomozás keretében történtek.

Lyonban fegyvereket foglaltak le, köztük egy rakéta-sorozatvetőt, golyóálló mellényeket, több pisztolyt és kalasnyikovot, valamint öt embert előállítottak. A Lyon körüli agglomerációban és Grenoble-ban mintegy 13 helyen volt házkutatás. Rendőrségi források szerint az őrizetbe vett személyek nem feltétlenül terroristák, hanem inkább olyan bűnözők, akik fegyverekkel kereskednek, s ezáltal kapcsolatban állnak a dzsihadista körökkel. Toulouse-ban öt embert vettek őrizetbe hétfőre virradó éjjel az ügyészség szerint, amely jelezte, hogy ennek az akciónak nem volt közvetlen köze a párizsi merényetekhez, hanem egy terrorelhárítási akciót indítottak a titkosszolgálatok. A toulouse-i házkutatások során egy fegyvert és kábítószert foglaltak le.

– MTI –
hirdetés