Merénylet készül az ukrán elnök ellen?

A személye elleni fenyegetésekről, illetve a Grúziától elszakadni kívánó köztársaságok szuverenitásával kapcsolatos ukrán álláspontról nyilatkozott többek között Viktor Janukovics ukrán elnök péntek esti sajtótájékoztatóján – adta hírül szombaton a Szevodnya című lap.

Az ukrán államfő nem kívánta szóbahozni, ám újságírói kérdésre kénytelen-kelletlen megerősítette azt a szóbeszédet, hogy ismeretlenek az életére akarnak törni. Viktor Janukovics elmondta, hogy személyesen soha nem féltette az életét, és mindig is szívesen vegyült el az emberek között.

– Csakhogy elnökként nem hagyhatom figyelmen kívül az államvédelmi szervek által szolgáltatott információkat, amelyekre a kormányőrségnek kötelessége reagálni – nyilatkozta a sajtótájékoztatóra is megerősített testőrséggel érkező ukrán államfő, aki hozzátette, hogy a fenyegetésekre vonatkozó információk valósak, és tényeken alapulnak.

Janukovics többet nem kívánt erről mondani, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) igazgatója sem árult el részleteket.

Tény, hogy az ukrán államfő a megválasztása óta borotvaélen táncol. Egyrészt az orosz Fekete-tengeri Hadiflotta ukrajnai állomásoztatására vonatkozó szerződés meghosszabbításával magára vonta az ukrán nemzeti oldal éktelen haragját, másrészt Oroszország elvárásainak sem látszik maradéktalanul megfelelni.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón jelentette be például azt is, hogy Ukrajna nem kívánja hivatalosan elismerni a két szakadár grúziai törpeállam, Észak-Oszétia és Abházia szuverenitását. Dacára annak, hogy a moszkvai kormányzat meglehetősen intenzív nyomást gyakorol ez ügyben a volt szovjet tagállamokra.

– Független Hírügynökség –