Méregtelenítés

Méregtelenítés
Manapság elég csak bemenni egy nagyobb közértbe, vagy áruház monstrumba, és a gyümölcsleves polcok roskadásig vannak a legkülönbözőbb gyümölcs –és zöldségfélék nektárjaival rostos, vagy akár rosttalan változatban.

Az ember ácsorog a különböző márkák, színek, és fajták bősége, kavalkádja előtt és azt latolgatja, melyiket is vegye meg. Az „egyszerűbb” (1 maximum 2 féle) gyümölcsből készült levelek mellett ott toporognak az 5-6 féle gyümölcs változatos préselményei is, ilyen-olyan százalékos gyümölcstartalommal.

A 100 %-os ivólevek pedig a legelőkelőbb helyet foglalják el közöttük. Mindegyik oldalán részletes táblázat mutatja, milyen vitaminokat, egyéb adalékokat tartalmaznak. Tehát, a választás már csak rajtunk áll. A legkönnyebb persze leemelni a polcról, meg venni, majd meg inni.

Azonban, magunk is készíthetünk otthon frissen facsart gyümölcslevet, ami nem csak egészségesebb, hanem akár úgy is variálhatjuk benne a gyümölcsöket, ahogy nekünk tetszik.

Készítsünk otthon gyümölcslevet!

Ehhez a legjobb, ha van gyümölcscentrifugánk, ami nagyban megkönnyíti a műveletet. Az ebben elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehet képzelni. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal magasabb a C-vitamin-tartalma, és mivel frissen fogyasztjuk, nem tartalmazza a boltban kapható gyümölcslevekben lévő mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót sem.

Az „igazi” gyümölcslevek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mellett (gyümölcssókat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak) rostjaikkal fontos szerepet töltenek be a szervezet tisztító mechanizmusában,.. A gyümölcslevek képezik a tisztító-méregtelenítő kúrák alapját is.

Ezeket az ivóleveleket készíthetjük egyfajta gyümölcsből is, de ízletesebb, ha többféle gyümölcs (vagy akár zöldség) hozzáadásával készül. Ezek keverésénél érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelően ötvözzük az édesebb ízű gyümölcsöket a savanykásabb ízűekkel. Így cukrot sem kell hozzáadnunk, tehát súlygyarapodástól sem kell tartani. A gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszernövényekkel érdemes minél többféle íz kombinációt kipróbálni.

Méregtelenítsünk!

Tavasszal érdemes változtatni az étkezési szokásainkon is, mert ilyenkor sokkal kevésbé éhezünk szénhidrátban gazdag édességekre és zsíros ételekre. Az év elején elkezdett fogyókúrák sokkal hatékonyabbak. Ilyenkor érdemes néhány napos tisztítókúrát tartani, amikor a szervezet megszabadul a felgyülemlett salakanyagoktól. Hatására felpezsdítjük a szervezetünket, felfrissítjük a bőrünket.

A frissen készült gyümölcslevek a legjobbak a méregtelenítő program során, de akár mindennapjainkban is. A gyümölcs- és zöldségfélék nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem gyógyító, szépítő hatásúak is. Különösen fontosak a B-vitaminok, mert simává teszik a bõrt, és rózsássá az arcot, ezenkívül, erősítik a hajat. Igazi “belső” szépségápoló a C-, E-vitamin és az A-provitamin. Ezek megvédik a bőrt, a ráncokat okozó szabad gyököktől.

Gyümölcslevek, turmixok

Szinte minden gyümölcsből kinyerhető lé; az almából, körtéből, meggyből, szőlőből, stb. Ezek keverékei is nagyon finomak, pl. az alma barackkal vagy eperrel. Érdemes kipróbálni!

A citrusfélék levei is nagyon finomak, pl. a fanyarkás grape-fruit levet meg lehet kicsit édesíteni egy naranccsal, vagy vérnaranccsal, ami édes ízével remek aromát ad.
A rostosabb, “testesebb” gyümölcsöket, pl. banán, érdemesebb feldarabolva külön összetörni, vagy turmixolni, és utána elkeverni a gyümölcslevekkel. Mivel a friss gyümölcslevek nagyon tömények; hígítva ajánlott fogyasztani őket; szomjoltó lesz, ha ásványvízzel, táplálóbb, ha tejjel, joghurttal higítjuk őket.

harmonet.hu