bűnügy

2019.09.25. 10:59

Összecsaptak az indonéz rendőrséggel a tüntetők

Több mint 300-an sebesültek meg Jakartában a büntető törvénykönyv tervezett módosítása ellen több napja zajló tüntetésekben – közölte a rendőrség szerdán.

Gatot Eddy Pramono jakartai rendőrfőnök sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a parlament épülete előtt összegyűlt, egyetemi hallgatókból álló tömeget vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták fel.

Pramono hozzátette, hogy legalább 250 diákot már kiengedtek a kórházból, 11-en pedig még kezelés alatt állnak.

Az összecsapásokban – amelyekben Pramono szerint a tüntetők Molotov-koktélokat is eldobtak – 39 rendőr megsebesült.

Hasonló incidensek történtek a Celebeszen található Makassarban és a szumátrai Medanban is.

A büntető törvénykönyv módosításáról kedden szavazott volna az indonéz parlament, ám ezt Joko Widodo elnök kérésére elhalasztották. A változtatásokról így már az új törvényhozás szavazhat októberben.

Az új szabályozás értelmében akár két év börtönnel is büntethetnék a házasságtörést és hat hónapra rács mögé kerülhetnének a házasságkötés nélkül együtt élő párok. Ugyancsak börtön járna a nem indokolt esetben elvégzett abortuszért és a fekete mágiáért.

A tervezet ellen harmadik napja több tízezren tüntetnek Indonézia-szerte.

Egy másik módosítás szerint az elnök és az alelnök megsértéséért akár négy és fél év börtönbüntetés is járhat. Ez utóbbi 2006-ig bűncselekménynek számított Indonéziában, de az alkotmánybíróság állampolgári tiltakozás eredményeképpen végül eltörölte a büntethetőségét.

A tüntetők azt is szeretnék elérni, hogy a kormány visszavonja az indonéziai korrupcióellenes bizottság működésére vonatkozó jogszabály módosítását. Korrupcióellenes aktivisták szerint a változtatások jelentősen meggyengíthetik a független testületet.

A délkelet-ázsiai országban legutóbb 1998-ban voltak a mostanihoz hasonló diáktüntetések, amelyek akkor a 32 évig hatalmon levő Suharto tábornok bukásához vezettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában