Mentorok segítenek leküzdeni a hátrányokat

Mentorok segítenek leküzdeni a hátrányokat
Nyíregyháza – Az iskolai lemorzsolódás visszavezethető a nem megfelelő motivációra is.

– Felemás érzés, hogy mi kezdhetjük el a Tanítsunk Magyarországért projektet. Egyrészt kihívás, másrészt tény: megyénk egy hátrányos helyzetű régió, az országos átlaghoz képest magasabb az általános iskolai lemorzsolódás szintje. Ez a nem megfelelő családi mintára és a motiváció hiányára vezethető vissza – fogalmazott csütörtökön Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, mielőtt aláírta volna a Tanítsunk Magyarországért projekt együttműködési megállapodását, melyet dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár is szignózott.

– A mentorok közületek kerülnek majd ki, remélem jó példával jártok majd el – szólt az egyetemi előadóban helyet foglaló hallgatókhoz Vassné Dr. Figula Erika, majd hozzátette: a mentorprogramban részt vevő diákok a tavaszi félévben megkapják majd a megfelelő szakmai alapokat ahhoz, hogy élesben is megállják a helyüket.

Előjog, de kötelezettség

Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: minden gyermek tehetséges valamiben, bár ez ebben a régióban nem mindig kerül a felszínre, de a mentorprogramnak köszönhetően ez a jövőben változhat.

– Értelmiséginek lenni előjog, de kötelezettséggel jár, a ti esetetekben ez azt jelenti: tenni kell valamit a szociális és társadalmi hátrányok leküzdéséért. Észre kell venni, hogy ki miben tehetséges, legyen az képzőművészet, sport vagy bármi más. Az oktatásnál nincs jobb társadalmi mobilitás. Úgy gondolom, hogy az általános iskolásokat a korban hozzájuk közelebb állók könnyebben meg tudják szólítani – emelte ki dr. Horváth Zita, aki szerint azoknak, akik a szóban forgó kurzust felvették, egy héten egy napot el kell majd tölteniük a mentorált gyermekkel – említette a helyettes államtitkár. A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: Baranya, Borsod, Hajdú és Szabolcs megye 50 településén, 3000 gyermek bevonásával indul el a projekt, a (diák)mentorok külön ösztöndíjban részesülnek.

Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke személyes tapasztalatait osztotta meg a Nyíregyházi Egyetem hallgatóságával. Mint elhangzott: egy fővárosi középiskola igazgatójaként több mint 10 éve dolgozik a leszakadó félben lévő gyermekek felzárkóztatásán.

– Hatalmas öröm, hogy a program immár országos szintre is kiterjed, így megoszthatom személyes tapasztalataimat – mondta Hajnal Gabriella, majd hozzátette: lesznek pozitív élmények és buktatók is, ezt a munkát pedig csak érzelemből szabad csinálni.

Részletek a Kelet-Magyarország február 8-i számában és a www.kelet.hu oldalon.