Mentőövre váró közszolgáltatók

Akt.:
A megye hulladékgazdálkodási cégeinél 100 millió forintokban mérhetők a veszteségek
A megye hulladékgazdálkodási cégeinél 100 millió forintokban mérhetők a veszteségek - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Van, ahol százmilliós a veszteség, ugyanakkor a hőszolgáltatónál az állam megpótolta a kiesést.

Megyénkben „bedobta a törülközőt” az első közműszolgáltató: a FÜT-M Kft. nem tudja ellensúlyozta a veszteségeit, amelyet jelentős részben a rezsicsökkentés okozott, így kéményseprői szolgáltatás nélkül maradhat Hajdú-Bihar 81 települése július 1-jétől.

Hogy lesznek-e még olyan közszolgáltatók, amelyek nem tudják folytatni tevékenységüket, egyelőre kérdéses. Ez főként azon múlik – derült ki a vezetők válaszaiból –, hogy kisegíti-e őket az állam. Egyelőre ugyanis csak annyi biztos, hogy az esztendő végéig még kihúzzák a vállalatok.

A megye hulladékgazdálkodási cégeinél százmillió forintokban mérhető a veszteség, akár csak a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt-nél. A Debreceni Vízmű Zrt.-nél karbantartások maradnak el, ez az ára annak, hogy az üzleti terv szerint veszteség nélkül tudják befejezni az évet.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-nek viszont tényleges veszteséget az eddigi összesen 21 százalékos rezsicsökkentés nem okozott, mivel az állam kompenzálta a társaságot. A vezérigazgató szerint viszont kérdés, hogy az őszre tervezett további 3,3 százalékos rezsicsökkentést is finanszírozzák-e majd.

HBN

További részletek a Napló keddi számában.