Mentik a bagaméri hagyományt a disznótorozásban is

Akt.:
Mentik a bagaméri hagyományt a disznótorozásban is
Bagamér – Olyan kevés a malac, hogy a torra szánt malacot a szomszéd kisvárosból hozták.

Első alkalommal, de hagyományőrző szándékkal rendezte meg falusi disznótorát az érmelléki település szombaton. Az esemény házigazdája ki más is lehetett, mint Bagamér hagyományőrző Közössége. Az egyesület tagjai és segítőik délelőtt gyülekeztek a művelődési ház udvarán, hogy a nem sokkal korábban levágott és megtisztított malacot, valamint a hozzávalókat a bagaméri hagyományoknak megfelelően hurkává, kolbásszá, orjalevessé, sült pecsenyévé és toroskáposztává dolgozzák fel.

_dsc0352
Fotók: Kovács Péter

– Fenn kell tartani ezt a hagyományt is, mert már nagyon kevés a disznó a faluban, pedig régen majdnem minden háznál tartották. Estig elkészül a disznótoros vacsora, amit majd egy nagyrendezvényen fogyasztunk el. Persze nemcsak az egyesület tagjai, hanem mások is eljönnek, vacsorajegyeket is adtunk el. Körülbelül százan leszünk a művelődési ház nagytermében – mondta Szathmári Lászlóné, egyesületi tag.

Hogy mennyire kevés a malac bagamérban? Jól mutatja az a tény, hogy a feldolgozandó disznót Létavértesről hozták a bagaméri hagyományőrző napra.

HBN-KZS