Mentett élelmiszerekkel a rászorulókért

Akt.:
Élelmiszerbank alakult a Pósa utcában
Élelmiszerbank alakult a Pósa utcában - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az országban elsőként megyénkben jött létre helyi Élelmiszerbank. A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbankot csütörtökön adták át, s ez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület első helyi szervezete. Célja a megyében élő mintegy 18 ezer nélkülözőt még hatékonyabban ellátni mentett élelmiszerekkel. Önkéntesei idén már 550 tonna élelmiszert osztottak ki a rászorulóknak.

– Pazarló világban élünk, s a technológiai fejlődés is ezt szolgálja. Holott minden egyes előállított termék mögött emberek munkája, verejtéke van, amit ezzel semmibe veszünk – mondta Tasó László országgyűlési képviselő az Élelmiszerbank csütörtöki átadásán. Üdvözölte azt az összefogást, amelyben egy civilszervezet tőkeerős cégekkel működik együtt.

Sok felesleg van

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az Élelmiszerbank az éhezést és az élelmiszer-pazarlást csökkentendő, kapcsolatot teremt a rászorulók és az élelmiszer-felesleg között. Ebben partnerekre lelt a nagy élelmiszerláncokban. Az egyikük által adományozott teherautót csütörtökön vehette át a helyi Élelmiszerbank.

eb1A raktáravatón szállítóautót is átadtak | Fotó: Matey István

– Jelenleg 11 áruházból hozzuk el naponta a körülbelül egytonnányi gyors lejáratú élelmiszert, ami eladásra nem, de fogyasztásra alkalmas. Nagyon sok felesleg van még a megyében, melynek egy részét meg lehet menteni, tehát sok feladat áll előttünk – közölte Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

– Az élelmiszer-segélyezés egyik áttételes, de annál fontosabb hatása a szociális integráció, hiszen sokszor az élelem adományozása az egyetlen módja annak, hogy kapcsolatot találjunk és tarthassunk a segítségre szorulókkal – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

Mindennapi segítség

Az elnök modellértékűnek nevezte a civil szervezetek, az önkormányzat és a multinacionális vállalatok közötti együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy ezt a modellt Magyarország más városaiban is fel tudják majd használni az újabb helyi élelmiszerbankok létrehozásakor.

eb (1)Fotó: Matey István

Az önkormányzat a Gondoskodó város program keretében bocsátotta az Élelmiszerbank rendelkezésére a Pósa utcai épületet.

A város a rászorulókat nemcsak egy projekt erejéig szeretné támogatni, hanem nap mint nap, s a végső cél a nélkülözők előtt utat nyitni a társadalomba való visszakerülés felé – mondta el dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere.

PtkI