Mentési gyakorlaton a medikusok

Akt.:
Mentési gyakorlaton a medikusok
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói a hétvégén. A szimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja szervezte.

Az Általános Orvostudományi Kar hallgatói két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a vízi mentést, valamint a katasztrófa, illetve háborús helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) által bevezetett kurzus diákjai május 4-én és 5-én, különleges mentési gyakorlat során ismerkedhettek meg a speciális körülmények közötti orvosi munkával. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói gyakorlópályáján tartott szimuláció egyben záróvizsga is volt a kurzust elvégző medikusoknak.

A külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatunknak tekintjük az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a speciális helyzetekben történő mentésre, orvosi ellátásra. A gyakorlaton korábbi munkáink során, a nagy erejű földrengés helyszínein és az általunk vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél

– mondta Késmárky András, a DEKOM elnöke.

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük. A gyakorlat során egy földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak: gépkocsik, épületek sérültek meg, robbanás történt a katasztrófa sújtotta területen, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnt a teljes közműhálózat és a közbiztonság. Egyebek mellett sátorfalut és a sátorkórházat kellet építeniük, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikációt kialakítani.

emberFotó: unideb.hu

A medikusok gyakorolták a GPS-sel, drónnal és mentőkutyával történő mentést, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi beavatkozásokat sátorkórházban. Emellett terepjárós feladatokat és háborús övezetben végzett egészségügyi helyzeteket kellett megoldaniuk.

elesztesFotó: unideb.hu

Az éjszaka is tartó gyakorlat során az orvostanhallgatók a zöld-határon érkező menekülteket láttak el. Mentőkutya, hőkamera és éjellátó segítségével kellett megkeresniük, majd ellátniuk egy sérült, elveszett gyermeket.

– Debreceni Egyetem –