Mentelmi jogot szereznének Budaházynak – RTL Híradó

A politikai ellenzék vezéralakjának tartja a Jobbik Budaházy Györgyöt, ezért döntöttek úgy, hogy segítenek kopogtatócédulát gyűjteni a terrorcselekmény bűntettével gyanúsított férfinak.

Tervük szerint a képviselő-jelöltté válással Budaházyt ki kellene engedni a börtönből. Az RTL Híradó által megkérdezett választási szakértő szerint egyértelmű, hogy a törvények ezt nem teszik lehetővé – számolt be az RTL Híradó.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke január hatodikán tartott sajtótájékoztatót arról, hogy pártja Budapest 17. választókerületében segít az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgynek összegyűjteni legalább 750 kopogtatócédulát. Ennyi ajánlószelvény szükséges, hogy hivatalosan is képviselő-jelölt legyen. Novák nem tagadja, azért segítenek, mert így a Jobbik szerint Budaházy mentelmi jogot kap és ki kell engedni a börtönből.

Ezt állítja Budaházy György ügyvédje is. Szerinte a hatályos jogszabályok mentesítik a képviselő-jelöltet a büntetőeljárás alól. Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, a folyamatban lévő büntetőeljárásokat meg kell szüntetni, ezt az Országos Választási Bizottság meg kell hogy tegye, innentől kezdve nem szabad őt bent tartani.

Az Országos Választási Bizottságnál nem nyilatkoznak Budaházy György ügyéről. Az Országos Választási iroda volt vezetője, Tóth Zoltán választási szakértő szerint viszont egyértelmű, hogy a mentelmi jognak nincs úgynevezett visszamenőleges hatálya, azaz Budaházyt nem kell kiengedni a börtönből, ha jelölt lesz. Tóth Zoltán megfogalmazása szerint, aki börtönben van, az a passzív választójogát nem veszti el, jelölhető és meg is választható, de ez nem jelenti azt, hogy ki kell engedni a börtönből.

A Jobbik egyébként programjában éppen a mentelmi jog megszüntetését tűzte ki célul, ha hatalomra kerül. Azzal érvelnek, hogy a mentelmi jog csak arra alkalmas, hogy – ahogyan fogalmaznak – politikusbűnözők mögé bújjanak. De Budaházy György esetében mégis éppen a mentelmi jogot használnák fel.
Gaudi-Nagy Tamás szerint Budaházy nem politikusbűnöző, hanem a nemzeti ellenállás szimbóluma, a politikai ellenzék vezéralakja, aki ellen pont azok indítottak eljárást, akik a mentelmi jog mögé bújnak.

Hogy Budaházy György kap-e egyáltalán mentelmi jogot, arról az OVB dönt és ez ellen a döntés ellen még bírósághoz lehet fordulni. Ha valaki az összes jogorvoslati lehetőséget kihasználja, akkor a választást megelőző tízedik napon születik meg a jogerős döntés az ügyben.