Mennyit kap a pályakezdő fiatal?

Debrecen – Az informatikusok és a villamosmérnökök a legjobban, a turisztikai és a HR-munkatársak pedig a legrosszabbul fizetett friss diplomások Magyarországon.

 A kereskedelmi és iparkamara reprezentatív felméréséből egyebek mellett az is kiderül, hogy az informatikusok bruttó 245 ezer, a villamosmérnökök bruttó 234 ezer, míg a HR-munkatársak csupán bruttó 160 ezer, a turisztikai szakemberek pedig bruttó 142 ezer forintot keresnek átlagosan pályakezdőként.

A kép persze ennél árnyaltabb, ha konkrét munkahelyek konkrét beosztásaira kérdezünk rá. Az egyébként nem túl jól fizetett turisztikai munkatársak legjobban kereső huszonöt százalékának például nagyobb összeget tartalmaz a bérpapírja, mint a leggyengébben fizetett informatikusoknak.

Előbbiek legalább bruttó 174 ezer, míg utóbbiak legfeljebb bruttó 167 ezer forintos kezdőbérrel kénytelenek megelégedni. Az sem mindegy persze, hogy a fiatal az ország mely szegletében kezdi meg az önálló felnőtt életét. A válaszokból ugyanis kiderült, hogy ugyanazért a munkáért a közép-magyarországi vállalatok adják a legmagasabb fizetést, a dél-alföldiek és a dél-dunántúliak pedig a legalacsonyabbat. A differencia akár ötvenerzer forint is lehet.