Mennyit adhat bele a bank?

Debrecen – Márciustól lép hatályba több passzusa is annak a kormányrendeletnek, amely a körültekintő lakossági hitelezés feltételeit írja körül, megelőzendő, hogy újabb családokra „dőljön rá” úgymond a lakáshitelük.

A jogszabály pontosan szabályozza majd, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan értéke és a kölcsönösszeg miként aránylik egymáshoz, és az sem lesz mindegy, hogy milyen pénznemben igényeljük a lakáshitelt.

Nincs ára semminek

„Az ingatlanpiac lelassulása, az árak zuhanása gyakorlatilag minden szegmenst érint. A kisebb használt lakásból nagyobb használtba átmenni nem egyszerű, hiszen semminek nincs ára. „Békeidőben az ingatlanpiacnak van egy egészséges forgási sebessége, ami napjainkra lelassult” – utalt a gondok gyökerére Tatos Tibor, a debreceni Cívis Ingatlaniroda ügyvezetője. Elmondása szerint a Tócóskertben ma már nem ritka, hogy „menekülési értéken” cserélnek gazdát lakások, azaz egy tízmillió forint piaci értékű panellakástól hét és félmillióért tud csak megszabadulni a tulajdonosa.
Helyi ingatlanpiaci szakemberek egyetértenek abban, hogy nem a kereslet zuhant vissza, hanem a forgalom. Mégpedig leginkább a panellakásoké.

Elmondásuk szerint a Tócóskertben rosszabb a helyzet, mint a Vénkertben vagy az Újkertben, leginkább a belvárostól, illetve az egyetemtől való nagyobb távolság miatt. A kertségekben, a családiházas övezetekben az okoz gondot, hogy ilyen nyomott árak mellett senki nem szeretne nagyot bukni a több tízmilliós otthonán.

Forintban érdemes

A hitel/fedezet arányt tekintve a jogalkotó a legmegengedőbb azokkal, akik forintban adósodnak el. A forint alapú jelzáloghiteleknél márciustól a fedezetül ajánlott ingatlan 75 százalékáig mehet el a bank, illetve az ügyfél, euró alapú hitelnél viszont már csak 60 százalék a limit.

Még rosszabbul járnak azok, akik svájci frankban vagy egyéb devizában igényelnének némi pénzmagot a boldoguláshoz, esetükben ugyanis a forgalmi érték mindössze 45 százaléka a maximálisan adható hitelösszeg. Érdekes, hogy a lízingszerződéseknél kicsit enyhébbek az új előírások, hiszen itt a hitelekhez képest az egyes kategóriákban rendre öt százalékponttal magasabb a határ.

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy az új szabályozás életbe lépésével itt a világvége, érdemes emlékeztetni azokra az elemzői véleményekre, melyek szerint a szigorítások nem törik derékba a lakossági hitelpiacot, hiszen az a válság miatt egyébként is csak nyomokban létezik.

Meddig hitelezhető? (%-ban)

 A hitel/fedezet arány alakulása pénznemenként:

Forinthitelnél az ingatlanérték 75%-áig

Euró alapú hitelnél az ingatlanérték 60%-áig

Svájci frank alapú hitelnél az ingatlanérték 45%-áig