Mennyire tájékozottak a hazai befektetők?

Debrecen – A banki tanácsadók a legmeghatározóbbak, hozzájuk fordulnak leginkább iránymutatásért.


Befektetési ügyekben egyértelműen a banki tanácsadóké a főszerep, közvetlenül tőlük tájékozódnak leginkább, ugyanakkor egyre tudatosabbak, tájékozottabbak a hazai befektetők – derül ki a K&H friss felméréséből.

Tanácsot kérni

A pénzügyi szakemberek mellett az online hírportáloknak, illetve a szakmai konferenciáknak van nagyobb szerepük a befektetési lehetőségek megismerésében. Arról kérdezték meg az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkező magánbefektetőket, hogy honnan tájékozódnak az aktuális befektetési lehetőségekről, illetve kivel döntenek megtakarításaikról. A válaszok alapján az látható, hogy befektetési kérdésekben a megtakarítók túlnyomó többsége számára a banki tanácsadók a legmeghatározóbbak, hozzájuk fordulnak leginkább iránymutatásért.

Online-on is

Az eredmény azért is rendkívül figyelemreméltó, mivel közülük minden negyedik befektető – azaz a teljes befektetői kör több mint ötöde – kizárólag tőlük tájékozódik, ha megtakarításairól dönt. Nagy szerepe van azonban az online hírportáloknak is, hiszen a válaszadók ezt jelölték meg második leggyakoribb információforrásként, majd tőlük alig lemaradva a szakmai előadások, konferenciák kerültek a harmadik helyre. Mivel rengeteg eltérő konstrukció áll a befektetők rendelkezésére, fontos a tájékozottság. Ma már azonban egy részük pénzügyileg kifejezetten tudatos és aktív, ami azt jelenti, hogy a tanácsadó mellett többféle lehetőséget is kihasznál arra, hogy képben legyen.

HBN