Mennyire édesszájúak a magyarok?

Akt.:
Nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, de ez csak részben igaz
Nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, de ez csak részben igaz - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják.

Bár nemzetközi összehasonlításban édes­szájú hírében állnak a magyarok, ez csak részben igaz. Egy friss, országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, ám a felnőttek között kisebbségben vannak azok, akik a túrós csuszára, a palacsintára vagy éppen a káposztás tésztára cukrot hintenének, viszont a kávét, teát a többség édesítve issza. Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják, – olvasható a noguchi közleményében.

A fiatalok legkevésbé?

Tízből négy honfitársunk számára az édes a legkedveltebb íz, a megkérdezettek negyede viszont inkább a sós ízeket részesíti előnyben. A leginkább a 30–49 évesek számítanak édesszájúnak, a legkevésbé pedig az 50 év felettiek. A válaszadók közel fele (46 százaléka) átlagosnak érzi a cukorfogyasztását, 5 százalék pedig egyáltalán nem fogyaszt cukrot – egyebek közt ez derül ki az új, reprezentatív, országos kutatásból.

Annak ellenére, hogy a fiatalok tartják magukat a legkevésbé édesszájúnak, ötödük saját megítélése szerint több cukrot fogyaszt az átlaghoz képest – ezzel körükben a legmagasabb ez az arány. Az átlagosnál kevesebb cukrot saját megítélésük szerint az 50 év felettiek fogyasztanak a legmagasabb arányban: felük sorolja magát ebbe a csoportba.

Népegészségügyi szempont

Tízből négy felnőtt internetező heti néhány alkalommal fogyaszt édességet, hárman ennél sűrűbben, míg csupán 1 százalékuk az, aki soha nem szokott enni ilyen finomságot. Vannak ételek, amelyek rajongótábora amellett válik ketté, hogy édesen vagy sósan „illik-e” azokat fogyasztani: ilyen például a túrós csusza és a káposztás tészta is. A kutatás alapján a felnőttek körülbelül fele voksol a szalonnás túrós csuszára és a borsos káposztás tésztára, miközben kisebbségben vannak azok, akik a cukros verzióra szavaznak. Érdekes, hogy az édesszájúakhoz hasonló nagyságú a „középen állók” tábora is: a túrós csuszát 15 százalék eszi cukorral és szalonnával, míg a káposztás tészta 17 százalék szerint cukorral és borssal az igazi. Népegészségügyi szempontból jó hír, hogy bár a palacsintát szinte mindenki szereti, ötből négyen nem hintenek rá porcukrot.

Napi kalóriabevitel

A forró italok tekintetében viszont egyértelműen édesszájúak vagyunk, a megkérdezettek háromnegyede édesíti teáját, kávéját. Felük ehhez hagyományos fehér cukrot használ – ez különösen a fiatalok körében népszerű –, bő harmaduk pedig édesítőszert. Ha üdítőről van szó, a válaszadók között csaknem kétszer többen vannak azok, akik csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes változatot választanak, mint ahányan a cukros italokat keresik. A nők majdnem harmada, valamint az 50 év feletti válaszadók 40 százaléka preferálja jobban a cukormentes üdítőitalokat, míg a fiatalok és a férfiak inkább a normál, cukros üdítőket veszik. A válaszadók többsége nincs tisztában a nemzetközi cukorfogyasztási ajánlással. Csupán a felnőtt netezők 27 százaléka tudja helyesen, hogy ez az ajánlás a napi energiabevitel legfeljebb 10 százalékában határozza meg a cukorbevitelt. A válaszadók 3 százaléka szerint ugyanakkor egyáltalán nem szabad cukrot fogyasztani, míg 13 százalék az előírtnál többet gondol elfogadhatónak.

És a hozzáadott cukor…

A felnőtt lakosság hozzáadottcukor-bevitele az elmúlt 25-30 évben számottevően csökkent, amit a közelmúltban minimális növekedés követett. Az Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) azt mutatta, hogy a férfiak esetében a 2009-es 6,9 százalékról 2014-re 7,6 százalékra, a nők esetében pedig 8-ról 8,6 százalékra emelkedett a hozzáadott cukor aránya a napi energiabevitelen belül. Mindez ugyanakkor elmarad a WHO ajánlásában szereplő megengedhető napi mennyiségtől, ami a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százaléka.

HBN


Illusztráció
London - Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon - tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei. A kanadai kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvé...
Washington - A kisgyerek bélflórájának összetétele jelezheti a későbbi elhízás kockázatát egy amerikai tanulmány szerint. A kutatók szerint a bélben élő mikrobák összetétele a második életévben összefügg a 12 évesen mért testtömegindexszel (BMI) - számolt be róla a Science Daily tudományos hírpor...
Legyen hitünk az ökológiai felelősségben!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az is jó módszer, ha előre megtervezzük a heti menüt. Az élelmiszer-pazarlás elleni otthoni küzdelemben oroszlánrésze van annak, hogy mennyire vagyunk tudatos fogyasztók. A gondok ott kezdődnek, hogy a fogyasztók közel fele nincs tisztában azzal, hogy mi a különbs...